Osnovna škola u Škofiji kod Kopra; Foto: Rok Deželak
Izdvojeno, Regionalni projekti

Škola u Sloveniji u kojoj su dvorišta sastavni deo učionica

Terasasto raspoređene lamele u terenu prate koncepciju atrijumskog objekta, što omogućava izlaz iz većine učionica i kabineta u spoljašnji prostor.

Nedaleko od slovenačko-italijanske gradnice, u mestu Škofije kraj Kopra, ove godine je završena izgradnja novog objekta lokalne osnovne škole, koja nosi ime Narodnog heroja Jugoslavije Oskara Kovačiča.

Ovaj savremeni, korisnicima prilagođen i energetski ekonomičan objekat zauzima površinu od 6.000 kvadratnih metara, a na više etaža smešteno je 18 učionica koje mogu primiti više od 500 učenika.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Škola je projektovana kao objekat atrijumskog tipa; Foto: Rok Deželak

Terasasto raspoređene lamele

Sa tehnološkog stanovišta, projektovanje nove školske zgrade predstavljalo je pravi izazov za arhitekte iz ljubljanskog biroa Studio.a+v.

Zgrada je podeljena na devet lamela koje su terasasto raspoređene u terenu i prate koncepciju atrijumskog objekta, što omogućava izlaz iz većine učionica i kabineta u spoljašnji prostor.

Centralni amfiteatar s trpezarijom smešten je u središnjem delu zgrade, a biblioteka, koju će koristiti i drugi meštani, projektovana je na ulazu.

Uređena su i nova igrališta uz objekat, a krovovi zgrade su ozelenjeni. U svim grejanim prostorijama postavljeno je podno grejanje i centralna ventilacija s rekuperacijom.

Enterijer jedne od učionica; Foto: Rok Deželak

Dizajn škole govori učenicima o njenoj dualnosti: o školi kao obrazovnoj instituciji i o školi kao društvenom prostoru.

„Dizajn škole govori učenicima o njenoj dualnosti: o školi kao obrazovnoj instituciji u kojoj pojedinac sledi zajedničke obrasce ponašanja i vaspitanja, što se ogleda u oblikovanju formalnog uređenja učionica, i o školi kao o društvenom prostoru koji svojom voljom, kreativnošću, sposobnostima i maštom podržava razvoj pojedinca kao subjekta, koji se u dizajnu ogleda kroz raznovrstan sistem zajedničkih prostora u pogledu visine i osnove, uz direktnu vezu sa okolinom“ – objašnjavaju arhitekte.

Škola uspostavlja direktnu vezu s okolinom; Foto: Rok Deželak

Spoljni prostor tretiran kao jednak unutrašnjem

Specifičnosti lokacije nove zgrade OŠ Oskara Kovačiča nalažu promišljanje o značaju spoljašnjih površina škole – u projektovanju objekta spoljni prostor se tretira kao jednak unutrašnjem prostoru.

Prostornim postavljanjem škole i njenog ulaza na taj način se postojeće spoljašnje uređenje spomenika nadograđuje na pešačku stazu kroz spomen-park.

Ovako stvorena komunikaciona staza protiče kroz školu i završava se izlaskom na postojeći sportski teren.

Bista Oskara Kovačiča (autor: Jože Pohlen, vajar) nalazi se duž osovine kroz spomen-park, na postamentu od suvozida ispred ulaza u školu.

Bista Narodnog heroja Jugoslavije Oskara Kovačiča; Foto: Rok Deželak

Ideja je da se od cele škole napravi prostor za učenje – da se podstakne saradnja, kritičko razmišljanje i rešavanje problema gde god da se učenici okupe.

„Današnji zajednički prostori u školama rezultat su napretka u obrazovanju. Prihvatajući ideju da učenje uključuje više od činjenica i brojki, nastavnici traže načine da unesu praksu 21. veka u svaki aspekt svojih škola – uključujući neiskorišćene ili nedovoljno korišćene fizičke prostore“, kažu iz ljubljanskog studija i dodaju:

„Ideja je da se od cele škole napravi prostor za učenje – da se podstakne saradnja, kritičko razmišljanje i rešavanje problema gde god da se učenici okupe. Kako se obrazovni koncepti kao što su fleksibilno učenje i učenje zasnovano na projektima formiraju u školama, prosvetni radnici uočavaju korist od različitih prostora u kojima se učenje može odvijati“.

Kako saznajemo na kraju, ulaganje u izgradnju osnovne škole u Škofiji predstavljalo je veliki posao za lokalnu zajednicu, ali je ujedno i jedinstvena prilika da se poboljša kvalitet života u mestu.

Foto-galerija

Osnovna škola u Škofiji kod Kopra; Foto: Rok Deželak
Osnovna škola u Škofiji kod Kopra; Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak

Faktografija
naziv projekta:

Osnovna šola Oskarja Kovačiča

lokacija:

Škofije, Slovenija

naručilac:

Gradska opština Kopar

autor:

Studio.a+v  (Anže Koren, Žiga Kreševič, Viktorija Žavbi, Robert Prašnikar)

godina projektovanja:

2020–2021.

godina izgradnje:

2021–2023.

neto površina:

objekat bez sale za fizičko i dvorane – 6.000 m2; okolina – 18.000 m2

izvođač:

Makro 5

fotografija:

Rok Deželak

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

  1. miki

    to je to! svaka čast

  2. Bety

    Jel’ vidite Srbi kako se radi i brine o deci i njihovim razvoju i obrazovanju!? Ali šta reći, Slovenci su uvek bili za tri klase ispred nas! Uostalom, sve velike spomenike u bivšoj Jugoslaviji izradili su slovenački vajari i skulptori. Bravo!!!

  3. Igor

    Prelepo. Vegetacija i šljunak biše podseća na neki Teksas nego kontinentalnu Evropu, ali valjda su tako otpornije vrste lakše za održavanje. Svaka čast.

  4. Učiteljica

    Ih,pa OŠ na Ceraku ima letnje učionice za mlađe već više od 35 godina (oko 15-20) samo što uvek se divimo tuđem,a naše ne znamo. Projekat je izložen u zgradi UN

Ostavite odgovor

Obavezna polja *