Događaj u Novom Sadu četrnaesti je po redu ASAP TALKS; Ilustracija: ASAP
Dešavanja

Kako do prajmtajma: Pogledajte ASAP diskusiju na temu arhitekture i medija

Igor Conić, urednik portala Gradnja.rs, Igor Mikitišin, iz podcasta SFERA, kao i Robert Čoban iz Color Press Group ukrstili su svoje stavove na temu kako da arhitektura stigne u mainstream medije.

Četrnaesti po redu ASAP TALKS, stručni događaj koji organizuje Asocijacija srpskih arhitektonskih praksi, održan je četvrtak, 21. marta 2024. godine u Novom Sadu, na temu „Arhitektura i mediji“.

Učesnici u diskusiji bili su Igor Conić, urednik portala Gradnja.rs, Igor Mikitišin, arhitekta i jedan od urednika Podcasta SFERA, te Robert Čoban iz medijske kuće Color Press Group, dok je posao moderatora poveren arhitekti Vladimiru Đoriću.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Igor Conić, osnivač i urednik portala Gradnja; Ilustracija: ASAP

Odgovori na pitanja koja muče zajednicu

Da li smo u pravu kada tvrdimo da mejnstrim medije ne interesuje arhitektura jer ne prodaje kopije izdanja i ne podstiče na clickbaitove. Ili je odgovornost na nama, jer smo ostali zarobljeni u nedovoljno komunikativnom jeziku struke koji je najčešće nerazumljiv široj javnosti.

Da li grešimo što neprekidno očekujemo da se ponovo dogode neke nove “Antologije kuća” Ranka Radovića na javnom medijskom servisu ili kritički članci Mihaila Mitrovića u “Politici” ili smo samo neodlučni i nekreativni da izlaz iz medijske senke potražimo na mikroekranima, na Tik Tok-u ili podkastima.

Da li ove “male”, mobilne forme mogu doprineti popularizaciji arhitekture u javnosti i preokrenuti trend u kom je arhitektura vest samo u objavama aktivističkih grupa na društvenim platformama. Da li uopšte “mikroekran” može da ponudi dovoljno kvalitetan sadržaj ili je to moguće jedino u velikim, tradicionalnim medijima.

Na ova i mnoga druga pitanja koja već dugo muče arhitektonsku zajednicu u Srbiji govoriće ASAP-ovi gosti na događaju koji možete pogledati na YouTubeu.

Pogledajte diskusiju na YouTubeu:

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *