Rasveta

Efektna rasveta koja će obeležiti sledeću sezonu

Ukoliko tragate za zanimljivim lusterima i lampama koji će podići estetiku prostora, na pravom ste mestu!

Rasvetna tela odavno više ne služe samo da osvetle prostoriju već su to i instalacije koje krucijalno utiču na jedan enterijer. Izbor rasvete će definisati atmosferu prostora ali i će i ukrasiti zidove i plafone. Zato je važno da se rasveta izabere pravilno i u skladu sa trenvodima. A ovo su trendovi za narednu sezonu!

Lampa kao umetnost na zidu jeste trend koji nas sigurno očekuje u narednoj sezoni. Tako je i čuveni proizvođač Vibia ove godine u svoju proizvodnju uvrstio lampu Pin dizajnera Ichiro Iwasaki. Tačkasti izvori svetla kao špinadle izgledaju vrlo efektno.

Vibia, zidna lampa Pin kao efektan detalj na zidu

Naš favorit je zidna skulptura Starlight proizvođača Karboxx. Ova geometrijska forma od metala, sa zadnje strane osvetljena LED svetlom, sjajan je detalj na bilo kom zidu.

Starlight, Serena Papait dizajnirala je ovu geometrijsku formu koja će ukrasiti ceo zid

Za Flos, japanski dizajner Nendo osmislio je lampe koje su ujedno i police s dekorativnim elementima kao sto su vaze ili činije. Ceo set je upakovan u kutijaste police koje mogu da stoje na komodi ili da se okače na zid… Ipak ovaj model Gaku, iako je prikazan na sajmu nameštaja u Milanu ove godine, nije još ušao u serijsku proizvodnju.

Flos, lampe koje su ujedno i police s dekorativnim elementima

Ukoliko vaše biljke nemaju dovoljno svetla, tu je lampa Chlorophyll koja se zabada u saksiju. Proizvođač Linea Light preporučuje ovaj model koji zove i „sunčeva svetlost u lampi“ za male i biljke srednje veličine.

Linea Ligh, Chlorophyll lampa za hranjenje biljaka

Lampa Bellhop T puni se kao telefon, preko USB kabla i može da sija od 6 do 24 časova. Ovo je praktično rešenje za vikendicu ili za romantično veče bez struje.

Barber&Osgerby za Flos, lampa koja se puni preko mikro USB-a

Sledeća lampa može se opisati kao igra svetlosti koja hipnotiše, a potpisuje je Artur Alvarez. Scena se pokreće kada se sijalice zanjihaju, kreirajući zanimljive senke na zidu. Lice počinje da se pomera otkrivajući svaki detalj kao što su oči, obrazi, brada…

Igra senki na zidu sa lampom Artura Alvareza

Kako privući pažnju rasvetom definitivno zna još jedna italijanska kompanija – Contadri.

Zidne lampe Contadri

Metalni luster Leaf inspirisan prirodom, kojeg pravi MM Lampadari, nemoguće je da ne ostane neprimećen. Ovaj model je jedan od najaktuelnijih na svetu!

MM Lampadari, luster Leaf u bakru

Modularna rasveta koja se kombinuje po želji jeste i ovaj model Dropop LED proizvođača Masiero. Veliki izbor boja i dužina omogućava korisniku da po svojim potrebama sam kreira konačan izgled lustera. Telo svetiljke je mekano jer je izvedeno od plastične smole.

Birajte sami konačan izgled svetiljke, Dropop LED, Masiero

Koliko je tehnologija dozvolila igranje s formama svetiljki pokazuje i ovaj model Wire Ring iz Flosa. Prsten  razapet između zategnutog zidnog nosača s ugrađenom LED trakom kreira sjajan efekat na zidu. Nažalost, ovaj model još nije u prodaji iako je prikazan na ovogodišnjem sajmu u Milanu.

Flos, lampa Wire Ring daje sjajan efekat na zidu

Ako želite nešto poptuno neobično, onda je tu Seletti rasveta sa njihovim majmunskim lampama u raznim pozama. Osim našeg pretka, tu su i svetiljke u obliku miševa, slonova

Seletti, i svetiljka i kućni ljubimac

Foto: Gradnja.rs; naslovna fotografija: Gaku, Flos

Kad ste već tu…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *