Rasveta

Holanđanin pravi nameštaj koji izgleda kao naslikan

Korišćenjem armature, holandski dizajner uspeo je da na nameštaju postigne izgled niza poteza olovke na papiru.

Dizajner Joost van Bleiswijk predstavio je na protekloj Nedelji dizajna u Holandiji neobičnu kolekciju rasvete i stolova nazvanih Sketch. Naime, on je došao na ideju da pokuša napraviti nameštaj koji izgleda bukvalno kao i na skicama. Kako bi realizovao ovu veoma neobičnu zamisao, koristio je čelične šipke malih prečnika čija je spoljašnjost prekrivena crnim zrnastim prahom kako bi potsećale na trag crne grafitne olovke. Rezultat je fantastičan!

Volim da razmišljam i crtam u jasnim linijama koje su prepoznatljive, direktne i jake.

 – rekao je dizajner Joost van Bleiswijk.

Kako bi nameštaj i rasveta mogli da dobiju željenu formu, armatura je zavarivana pod jasno definisanim uglovima. „Uz pomoć dvoje ljudi, jednog varioca i jednog dizajnera, ovi komadi oživeli su za vrlo kratko vreme.“, istakao je Joost.

 

Oživljeni crteži

Kolekcija Sketch bila je deo izložbe Tinkering Labs u njegovom studiju koji deli sa svojom koleginicom Kiki van Eijk. Izložba je omogućila posetiocima da iz prve ruke sagledaju kako se dizajn razvija iz dana u dan. Kolekcija je predstavljena zajedno s mašinama koje su korišćene za izradu. Naravno, uz komade nameštaja i rasvete bili su predstavljeni i umanjeni modeli i skice.

 

Joost je prethodno predstavio i svoju kolekciju nameštaja koja je bila inspirisana tragovima krede, piše Dezeen.

„Studio je centar za eksperimentisanje. To je mesto za spontane kreacije i fizičko istraživanje preko medija i materijala.“, dodali su dizajneri.

Kada ste već ovde, pročitajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *