Svetski projekti

Železnička stanica inspirisana poljima cveća i pirinča

Usred pirinčanih polja, u tajvanskom gradu Tianzhong nikla je stanica brze železnice čiji stubovi izgledaju kao latice biljaka.

U poslednjih nekoliko godina, borba konkurencije u proizvodnji cveća napravila je od ove ruralne oblasti pravi hortikulturalni bum. Veliki priliv finansija, omogućio je podizanje nove, velelepne železničkke stanice koja je svoojim izgledom potpuno usklađen u okruženje koje čine cvetna i pirinčana polja.

Objekat brze zeleznice 01

Arhitektonski biro Kris Yao Artech, koji je potpisuje projekat stanice, osmislio je objekat kao razigranu strukturu s puno prirodne svetlosti. Oblik stanice dobijen iz oblika vegetacije, vodenih površina, a sve to izvedeno je u staklu i betonu.

Objekat brze zeleznice 02

Velike staklene površine fasade pružaju, osim protoka znatne količine svetlosti, neometan pogled na okruženje.

Objekat brze zeleznice 03

Objekat brze zeleznice 04

Najzanimljiviji element objekta svakako su neobični zakrivljeni stubovi. Inspirisani laticama cveća, daju eleganciju ali i potrebnu strukturalnu stabilnost objektu, piše Designboom.

Objekat brze zeleznice 05

Osim rasvete koja je instalirana na stubovima, njihov centralni ošupljeni deo, koji dalje izlazi na krov objekta, pruža protok prirodnog svetla ali i vazduha u unutrašnjost.

Objekat brze zeleznice 06

Izbačeni segmenti na krovu objekta imitiraju razigranost pirinčanih poja, koja su takođe, pored cveća, bila inspiracija arhitekata prilikom projektovanja ovog objekta.

Objekat brze zeleznice 07

Foto: Jeffrey Cheng

Pogledajte kako izgleda Kalatravina metro stanica u Njujorku.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *