Svetski projekti

Prve fotografije Kalatravine metro stanice u Njujorku

Dugoočekivana metro stanica ispod World Trade centra, koju je radio španski arhitekta Santiago Kalatrava, konačno je prikazana javnosti.

Metro stanica WTC koja će biti otvorena u toku ove godine, izgleda verodostojno, možda čak i spektakularnije nego na na Kalatravinim prikazima. Međutim ovaj projekat, kao što je očekivano obzirom da je ovo Kalatravino delo, premašio je budžet duplo!

WTC transportation hub 01

Novo remak-delo savremene arhitekture zapravo je metro stanica koja će funkcionalno omogućiti bolju povezanost određenih gradskih destinacija kako njujorčanima tako i mnogobrojnim turistima.

WTC transportation hub 02

Osim primarne funkcije predviđeno je da metro stanica WTC bude mesto gde će moći da niknu novi objekti maloprodaje poznatih brendova.

WTC transportation hub 03

Dizajn stanice urađen je u već prepoznatljivom Kalatravinom stilu. Prostor u kom dominiraju svetlost i bela boja, karakteriše i skeletna struktura po kojoj je arhitekta takođe poznat. Svi podovi i zidovi izrađeni su u belom mermeru, a rasveta je postavljena između rebara koja su izrađena od čelika, piše ArchDaily.

WTC transportation hub 04

WTC transportation hub 05

Foto: Michael Muraz

Pročitajte i sve o kontroverzama koje su pratile ovaj projekat ponajviše zbog premašivanja budžeta.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *