Vizuelizacija: Atchain
Svetski projekti

Daxia Tower: Uvučene kaskadne terase dale su karakter novom projektu ZHA

Kula se ističe na horizontu svojom nežno zakrivljenom siluetom, a dominantni elementi objekta su veliki atrijumi koji unose prirodnu svetlost u unutrašnjost.

Britanska firma za arhitekturu i dizajn Zaha Hadid Architects potpisuje projekat kule pod nazivom Daxia Tower, koja je planirana za izgradnju u srcu Sijana, jednog od najvećih kineskih gradova u unutrašnjosti.

Sijan, sa oko devet miliona stanovnika, istorijski je važan kao drevna prestonica i kapija Puta svile, a poslednjih godina značajno je porastao zahvaljujući vladinoj podršci i prisustvu priznatih univerziteta i istraživačkih institucija.

Grad je tako postao užurbano tehnološko središte, koje privlači i nacionalne i međunarodne kompanije, posebno u oblastima kao što su proizvodnja poluprovodnika, robotika, vazduhoplovstvo i biofarmaceutika.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Daxia Tower na horizontu grada Sijana; Vizuelizacija: Atchain

Unutrašnjost preplavljena prirodnom svetlošću

Daxia Tower se u panorami grada pojavljuje sa svojom nežno zakrivljenom siluetom, a dominantni elementi objekta su veliki atrijumi koji preplavljuju unutrašnjost prirodnom svetlošću.

Na ovaj način kreira se kaskada unutrašnjih terasa ispunjenih zelenilom. Ovi atrijumi nude pogled na istorijski deo grada na severu i istoku, i na zonu visoke tehnologije u razvoju na jugu i zapadu, objasnili su iz ZHA za DesignBoom.

Objekat zauzima površinu od 16.700 kvadrata; Vizuelizacija: Atchain

Kula obuhvata ukupnu površinu od 127.220 m² poslovnih prostora, maloprodajnih objekata i drugih pratećih sadržaja.

Kula Daxia nalazi se u centru visokotehnološke gradske zone i zauzima površinu od 16.700 kvadratnih metara.

Uzdižući se do visine od 210 metara, obuhvata ukupnu površinu od 127.220 kvadratnih metara poslovnih prostora, maloprodajnih objekata i drugih pratećih sadržaja.

Čineći srce poslovnog okruga Sijana, toranj je dizajniran sa ciljem da se implementira u izgrađeno okruženje koje čine mnogobrojni neboderi u kojima se nalaze sedišta preduzeća, međunarodni hoteli i stambeni objekti.

Projekat tornja ima za cilj dobijanje LEED Gold sertifikata i najvišu kinesku ocenu sa tri zvezdice prema  Programu za zelenu gradnju.

Projekat ZHA ima za cilj dobijanje LEED Gold sertifikata; Vizuelizacija: Atchain

Zastakljena fasada visokih performansi

Objekat optimizuje prirodno dnevno osvetljenje i ventilaciju kroz zastakljenu fasadu visokih performansi, te se smanjuje potražnja za energijom i povećava se efikasnost. Takođe, integrisani senzori i fotonaponski uređaji omogućavaju proizvodnju obnovljive energije.

Toranj će funkcionisati uz primenu prirodne ventilacije, a bujne zelene terase koje gledaju na atrijume pomažu u prečišćavanju vazduha, smanjenju količine zagađivača u zatvorenom prostoru i promovišu zdravije unutrašnje okruženje.

Bujne zelene terase pomažu u prečišćavanju vazduha i smanjenju količine zagađivača u zatvorenom prostoru.

Kroz prikupljanje kišnice i reciklažu otpadnih voda, toranj minimalizuje potrošnju vode i implementira održivo upravljanje vodom.

Pametni sistem upravljanja kontinuirano će pratiti i optimizovati potrošnju energije, kao i ekološke performanse, kako bi se osigurala maksimalna efikasnost, ali i udobnost za korisnike.

Faktografija
naziv objekta:

Daxia Tower

mesto:

Sijan (Xi’an), NR Kina

površina:

127.220 m²

vizuelizacija:

Atchain

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *