Planirani izgled Forme u Torontu; Render: The Boundary
Svetski projekti

Frenk Geri otkrio nove vizuale najviših stambenih kula u svojoj karijeri

Najnoviji renderi prikazuju nam dva tornja sa smaknutim blokovima i talasastim fasadama, vizuelno atraktivno predvorje istočne kule, te nekoliko enterijera.   

Kompleks Forma Skyscrapers koji čine dve zgrade – gde je zapadna visoka 298, a istočna 262 metra – trebalo bi da bude izgrađen u Kanadi i predstavljaće najviše stambene kule koje je slavni arhitekta Frenk Geri projektovao u svojoj karijeri.

Smešteni u ulici King Street West u centru Toronta, neboderi će sadržati luksuzne apartmane za čiji dizajn enterijera je zaslužan lokalni arhitekta Paolo Ferari, kao i dodatne prostorije kampusa Koledža za umetnost i Dizajn u Ontariju (OCAD).

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Projekat Gerijevog kompleksa razvija se već čitavu deceniju; Render: The Boundary

Fasade koje se talasaju

Najnoviji renderi za ovaj veliki projekat, koji se inače razvija čitavu deceniju, prikazuju nam dizajn dve kule sa smaknutim blokovima. Glatke, reflektujuće staklene površine predviđeno je da budu kombinovane sa oblogom od nerđajućeg čelika sa skulpturalnim naborima, zbog kojih će fasade izgledati kao da se talasaju.

Tokom raznovrsnih izmena u dizajnu, Geri je insistirao na tome da kule predstavljaju ono što je jedinstveno u Torontu, ističući pritom:

“Svaki grad na svetu ima svoje svetlo, a svetlost je modifikovana zgradama u gradu. Želeo sam da ove zgrade uhvate suštinu Toronta. Svetlo u Torontu je drugačije. Nasleđe je drugačije. To je drugo mesto. Nadam se da je to ono što ljudi vide kada pogledaju gore“ – izjavio je za Dezeen kanadski arhitekta.

Obloge od nerđajućeg čelika sa skulpturalnim naborima daju fasadama talasast izgled; Render: The Boundary

Plafon je ukrašen instalacijom Gerijevog tima koja ima metalne svetlucave motive javorovog lišća.

U novim vizualima Geri je predstavio i predvorje istočne kule, koje je dizajnirao na osnovu uticaja kolektiva Group of Seven, koji sačinjavaju poznati kanadski vizuelni umetnici.

Predvorje karakterišu zidovi od krečnjaka i skandinavski nameštaj, a predviđeno je da plafon bude ukrašen instalacijom koju je dizajnirao Gerijev tim, a koja ima metalne svetlucave motive javorovog lišća.

Novi renderi, koje je izveo studio za vizualizaciju The Boundary, pružaju uvid i u unutrašnje prostore kula, pa se tako može videti tzv. Klub stvaralaca (eng. Creators Club), obložen drvetom, sa strukturalnim plafonom sa ugrađenom rasvetom.

Instalacija na plafonu predvorja ima metalne svetlucave motive javorovog lišća; Render: The Boundary

Drastične izmene originalnog projekta

Zanimljivo je napomenuti da je prvobitni dizajn kompleksa, predstavljen 2012. godine, imao tri tornja malo drugačijeg oblika. Tokom 2013. godine projekat je ažuriran pa su osnove kula bile „umotane“ i povezane.

Nakon negodovanja lokalnog stanovništva i gradskih zvaničnika zbog predviđenog rušenja pozorišta, koje se zahtevalo Gerijevim dizajnom, arhitekta je drastično izmenio projekat 2014. godine i od tada on uključuje dve kule.

Tokom 2017. godine prvobitni investitor, kolekcionar umetničkih dela Dejvid Merviš, prodao je projekat građevinskoj kompaniji Great Gulf, iz koje su izjavili da će projekat realizovati do 2028. godine, a u saradnji s firmama Westdale Properties i Dream Unlimited.

Enterijer Kluba stvaralaca; Render: The Boundary

Galerija rendera

Planirani izgled Forme u Torontu; Render: The Boundary
Planirani izgled Forme u Torontu; Render: The Boundary

Vizuelizacija: The Boundary

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *