Stambeni komples Prospect Place u londonskoj četvrti Batersi; Foto: Taran Wilkhu
Svetski projekti

Ovako izgleda prvi stambeni projekat Frenka Gerija u Velikoj Britaniji

Skulpturalne bele fasade imaju talasasti efekat i isprekidane su velikim prozorima, čime je stvoren kontrast sa industrijskom arhitekturom poznate elektrane.

Kanadsko-američki arhitekta Frenk Geri realizovao je svoj prvi stambeni projekat u Velikoj Britaniji, koji čine dve zgrade sa preko 300 stambenih jedinica.

Sa svojim studiom Gehry Partners, slavi arhitekta je projektovao kompleks nazvan Prospect Place kao deo regeneracije legendarne elektrane na Temzi – Battersea Power Station, ljubiteljima rok muzike dobro znane sa omota albuma Animals grupe Pink Flojd.

U objektima će se, osim rezidencija, nalaziti i mešovite maloprodajne jedinice, kao i privatna bašta nazvana Prospect Park.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Nove zgrade uokviruju međunarodno poznatu elektranu; Foto: Taran Wilkhu

Povezanost sa čuvenom elektranom

Prema rečima 93-godišnjeg arhitekte, cilj projekta je bio da se objekti čitaju nezavisno, a da se istovremeno povezuju sa elektranom u londonskom kvartu Batersi.

„Volim London. Taj grad ima kulturu, istoriju i raznolikost, a zgrade koje smo napravili dizajnirane su tako da vešto stoje same za sebe, dok istovremeno uokviruju međunarodno poznat Battersea Power Station“, rekao je Geri za Dezeen.

Jedan od ciljeva projekata je bio i da se objekti čitaju nezavisno; Foto: Hufton + Crow

Dizajn svake od stambenih jedinica se razlikuje, što znači da ne postoje ni dva identična doma.

Unutar dve građevine nalazi se ukupno 308 stambenih jedinica različitih veličina, od garsonjera i jednosobnih stanova, do četvorosobnih gradskih kuća i penthausa.

Takođe, dizajn svake od ovih jedinica se razlikuje, što znači da ne postoje ni dva identična doma. Međutim, svima im je zajedničko da imaju otvoreni raspored, kao i pristup ili zimskoj bašti ili terasi, a samim tim i pogledu na grad.

Otvoreni raspored predviđen je u svim stambenim jedinicama; Foto: Taran Wilkhu

Jasna razlika između starog i novog

U svojoj spoljašnjosti zgrade odlikuju skulpturalne bele fasade, koje imaju talasasti efekat i isprekidane su velikim prozorima.

Ovakav dizajn eksterijera stvara kontrast sa industrijskom arhitekturom susedne elektrane, te se jasno pravi razlika između starog i novog.

Dizajn eksterijera stvara kontrast sa industrijskom arhitekturom susedne elektrane; Foto: Taran Wilkhu

LA paleta koristi svetle drvene završne obrade i svetlu šemu boja u enterijeru.

Enterijer je definisan kroz dve palete, gde jedan nosi naziv London, a druga LA.

Londonsku paletu čine metalik završne obrade i bogate teksture koje imaju za cilj da ponude industrijski izgled, dok LA paleta koristi svetle drvene završne obrade i svetlu šemu boja.

LA paleta u enterijeru; Foto: Taran Wilkhu

Pešačkom stazom do Električnog bulevara

U nivou ulice objekti su upotpunjeni maloprodajnim objektima duple spratne visine i oni su povezani pešačkom stazom, koja vodi kroz lokaciju sve do nove glavne ulice koja je dobila ime Električni bulevar.

Između zgrada smešten je već pomenuti Prospect Park, koji je projektovan od strane firme LDA Design, tima dizajnera koji stoje iza pejzaža u Olimpijskom parku kraljice Elizabete u Londonu.

Između stare i novih zgrada projektovan je park; Foto: Taran Wilkhu

Grafički prilozi

Foto-galerija

Stambeni komples Prospect Place u londonskoj četvrti Batersi; Foto: Taran Wilkhu
Stambeni komples Prospect Place u londonskoj četvrti Batersi; Foto: Taran Wilkhu
Hufton + Crow
Hufton + Crow
Hufton + Crow
Hufton + Crow

Fotografije: Taran Wilkhu i Hufton + Crow

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *