Foto: Adrian Deweerdt
Svetski projekti

Gerijev tornado od čelika kao omaž Van Gogu

Kula obložena sa 11.000 ploča od nerđajućeg čelika dočarava remek-delo Zvezdana noć Vinsenta van Goga.

Zanimljiva geometrijska struktura koju je dizajnirao čuveni Frenk Geri koja podseća na tornado od čelika, već je izazvao brojne reakcije javnosti i struke zbog svog nesvakidašnjeg dizajna. Ova čudnovata kula čini središnji deo kampusa zvanog LUMA Arles koji zauzima ukupnu površinu od 11 hektara.

Objekat smešten u idiličnom Arlu u Provansi, na jugu Francuske, trebalo bi da se otvori za javnost 26. juna ove godine.

Foto: @dronimages

Iskorišćeno je 11.000 ploča od nerđajućeg čelika koji bi trebalo da odražavaju bogatu istoriju lokacije.

U završnoj obradi tornja, površine 15.000 kvadrata, korišćeno je 11.000 ploča od nerđajućeg čelika koji bi trebalo da odražavaju bogatu istoriju lokacije.

„Želeli smo da dočaramo lokalno, počev od Van Gogovog remek dela Zvezdana noć, do grozdova dragog kamenja koji se mogu pronaći u okruženju. Njegov kružni dizajn upućuje na formu rimskog amfiteatra.“, rekao je slavni arhitekta Frenk Geri.

Foto: Atelier Vincent Hecht

Prostor za kreativce

U tornju skulpturalnog dizajna biće smeštene izložbene galerije, istraživački i arhivski sadržaji, sale za odvijanje radionica i seminara.

U okviru kampusa nalazi se i sedam nekadašnjih železničkih fabrika, od kojih su četiri obnovljene od strane biroa Selldorf Architects, te funkcionišu kao izložbeni prostori i prostori za performanse. Okolne vrtove i javni park, koji okružuju zgrade kampusa, projektuje pejzažni arhitekta Bas Smets, piše Designboom.

Foto: Atelier Vincent Hecht

Grad Arl stavljen je 1981. godine na listu svetske baštine UNESCO.

LUMA Arles zapravo je zamisao Maje Hoffmann, koja je 2004. godine osnovala fondaciju LUMA kao filantropsku organizaciju koja je posvećena umetnicima kako bi im se omogućio prostor i sredstva da eksperimentišu u stvaranju svojih novih dela. Fondacija se fokusira na direktne veze između umetnosti, kulture, ekoloških pitanja i ljudskih prava.

Počev od 2008.godine pa sve do 2020. godine razvoj kampusa vodila je Maja Hoffmann, radeći sa malim ali posvećenim timom, a doprinos je imala i savetodavna grupa koju su činili Beatrix Ruf, Hans Ulrich Obrist, i Philippe Parreno.

Foto: Adrian Deweerdt

Sve miriše na Vinsenta

Grad Arl, poznatog i po tome što je u njemu stvarao slavni Van Gog, stavljen je 1981. godine na listu svetske baštine UNESCO zbog svog rimskog nasleđa koje uključuje monumentalni amfiteatar i antičko pozorište.

Foto: Hervé Hôte

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. arhitekta

    iz ugla korisnika – deluje genijalno
    iz ptičije perspektive – deluje na govance

  2. Zoran

    Verujem da se za ovo jedini utisak moze steci uzivo. A potom iskazati stav i miljsenje.
    Do tada, cutim,

Ostavite odgovor

Obavezna polja *