Most Onda Atlantica u Las Palmasu; Foto: Iwan Baan, Javier Haddad
Svetski projekti

Čelična pasarela koja premošćuje auto-put rasponima od po 63 metra

Pešački most je izgrađen kao strukturalni sistem koji je ujedno i čvrst i lagan u svojoj estetici, a proteže se bez naizgled ikakvog vidljivog napora.

Arhitektonske firme Onda Arquitectura i Checa Arquitectura stoje iza projekta 283 metra dugog pešačkog mosta Onda Atlantica u Las Palmasu, na španskom ostrvu Gran Kanarija.

Naime, progresivni urbani razvoj učinio je da prometna saobraćajnica razdvoji obalu od ostatka grada, te gradski oci danas imaju za cilj da ponovo povežu te dve zone rekreativnim sadržajima duž priobalja, a Onda Atlantica samo je jedan od mnogobrojnih ambicioznih planova da se ta vizija pretvori u stvarnost.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Most spaja morsku obalu sa ostatkom grada; Foto: Iwan Baan, Javier Haddad

Nesvakidašnji osećaj lakoće

Tako su lokalni arhitektonski biroi Onda Arquitectura i Checa Arquitectura dobili zadatak da projektuju i izgrade most kao jedinstveni strukturalni sistem koji je ujedno i čvrst i lagan u svojoj estetici, piše DesignBoom.

Može se uočiti da most ima skulpturalni karakter, a da na svojim krajevima suptilno prodire sa jedne strane u manji trg, a sa druge direktno u šetalište luke.

Ovaj pešački most se proteže preko javnih prostora, bez naizgled ikakvog vidljivog strukturalnog napora. Uočljiva su i tri velika raspona od 63 metra bez dodatnih oslonaca, te most daje nesvakidašnji osećaj lakoće.

Talasastim oblikom mosta sačuvano je drveće u okruženju: Foto: Iwan Baan, Javier Haddad

Uočljiva su i tri velika raspona od 63 metra bez ikakvih međuprostornih oslonaca, te most daje nesvakidašnji osećaj lakoće.

Talasasti oblik mosta rezultat je ograničenja na lokaciji, gde je bilo potrebno izbeći postojeće drveće.

„Programski zahtevi koji su uključivali prisustvo pešaka, biciklista i pristupačnih prilaza rešeni su jednostavnom infrastrukturom, izbegavajući bilo kakve diferencirane elemente kao što su stepenice i pomoćni liftovi“, navode iz arhitektonskog tima.

Poprečni profil mosta u formi slova V proizašao je iz potrebe da se ublaži akustični uticaj auto-puta preko kog most prelazi. Takođe, ovaj izrazito trouglasti oblik pretvara most u dvodimenzionalni volumen pod određenim uglovima, stvarajući iluziju zakrivljenog lista papira.

Most oblikovno stvaraju iluziju zakrivljenog lista papira; Foto: Iwan Baan, Javier Haddad

Novi gradski vidikovac

„Rezultat je veoma inovativan strukturni sistem, izuzetno efikasnog trouglastog oblika čeličnog profila koji nije uobičajen u svetu inženjeringa mostova, sposoban da obezbedi zakrivljene udaljene putanje, sa odličnim performativnim programom i minimalističkom estetikom“, objašnjavaju arhitekte.

Sa širinom od tri metra i maksimalnim nagibom od 6%, nivo poda mosta dostiže maksimalnu visinu od 7,6 metara iznad nivoa auto-puta, pretvarajući se tako u novi vidikovac grada.

Most je širok tri metra i ima maksimalni nagib od 6%; Foto: Iwan Baan, Javier Haddad

Most je premazan troslojnom bojom sa metalik završnom obradom koja mu pomaže da se u zavisnosti od dnevne svetlosti uklopi u urbano tkivo.

Arhitekte su istakle i da su razvile strukturnu šemu inspirisanu pomorskim inženjerskim dizajnom, dajući svakoj komponenti ovog pešačkog mosta strukturnu funkciju, osim rukohvatima.

Na ovaj način razvijen je sistem rebara, odnosno ramova raspoređenih na svaka 3,2 metra, koji su vezani čeličnim pločama od 10 do 12 milimetara. Svaki od 18 elemenata težine je 40 tona i sastavljen je u metalurškoj proizvodnji u Sevilji, a zatim transportovan brodom do gradilišta.

Most je zatim premazan troslojnom bojom sa metalik završnom obradom koja mu pomaže da se u zavisnosti od dnevne svetlosti uklopi u urbano tkivo, a osim toga obezbeđuje i adekvatnu zaštitu od korozije zbog lokalnih klimatskih uslova.

Svaki od 18 elemenata mosta težak je 40 tona; Foto: Iwan Baan, Javier Haddad

Faktografija

  • naziv objekta: Pešački most Onda Atlantica
  • mesto: Las Palmas, Gran Kanarija, Španija
  • investitor: grad Las Palmas
  • autori projekta: Onda Arquitectura i Checa Arquitectura
  • dužina mosta: 283 metra
  • maksimalna visina: 7,6 metara
  • fotografije: Iwan Baan, Javier Haddad

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *