Jedna od novijih vikendica blizini jezera Ammersee kod Minhena izgleda kao da je preuzeta sa seta nekog modernog trilera, a njen nesvakidašnji ambijent pruža pravi autentični užitak.

Nemački studio Buero Vagner je za jednog privatnog klijenta osmislio jedinstvenu kuću za odmor koja ruši apsolutno sve stereotipe o ruralnoj gradnji. Ovaj objekat potpuno neobičnog oblika ne samo što je podeljen na više nivoa i što mu je fasada obojena u crno, nego je pored toga oslobođen svih štetnih hemikalija sa kojima obično delimo životni prostor. Ovim projektom, dizajnerski tim Buero Vagnera pokušao je da razbije ideju o generičkoj ruralnoj arhitekturi u ovom delu Nemačke.

Kuću odlikuju crna fasada od karbonizovanog drveta i neobičan raspored prostorija koje stoje na različitim visinama.

Izgrađena na parceli od 80 kvadratnih metara, Crna kuća se direktno nadovezuje na veću porodičnu kuću pored, ali se ističe kao samostalni objekat. Kuću, pre svega, odlikuju crna fasada od karbonizovanog drveta i neobičan raspored prostorija koje stoje na različitim visinama i tako stvaraju jedinstvene prostorne situacije zbog čega ju je zanimljivo posmatrati sa svih strana.

Ovaj dramatični produžetak sastoji se od spavaće sobe sa kupatilom, kuhinje i dnevnog boravka, a tu su još i podrum i velika terasa.

Beton & hrast

U enterijeru dominira beton kao glavni materijal (i to ostavljen u sirovom stanju, bez završne obrade), dok je hrastovina od koje je, između ostalog, napravljen i deo nameštaja, premazana prirodnim uljem.

Svi nivoi povezani su drvenim stepeništem koje se proteže kroz ceo aneks. Na ovaj način u enterijeru se postigao dojam otvorenog prostora.

Spavaća soba sa kupatilom smeštena je u podrumu, dok se u prizemlju nalazi kuhinja sa trpezarijom.

Spavaća soba sa kupatilom smeštena je u podrumu, dok se u prizemlju nalazi kuhinja sa trpezarijom.

Izlaz u šumu

Kućica broji pregršt inovativnih detalja kao što je geometrijski pravilan izrez na severozapadnom uglu kuće pomoću kojeg se preko terase izlazi direktno na obližnju šumu. Ugaoni izlaz na terasu otvara se pomoću velikih kliznih prozora koji se rotiraju.

Za ovaj projekat, Buero Vagner je dobio zlatnu A Design Award 2018 – 2019 u kategoriji „Architecture, Building and Structure Design“.

Fotografije projekta potpisuje Florian Holzherr.

Kad ste već ovde…