Priroda kao glavna inspiracija za arhitekturu objekta; Foto: Rafael Gamo
Svetski projekti

Ova kuća od sirovih materijala ima minimalni uticaj na životnu sredinu

Primenom lokalnog kamena i drveta, ali i svedenom arhitekturom, ostvaren je najmanji mogući uticaj na okruženje.

Projekat nazvan Aculco predstavlja kuću za odmor koja zrači toplotom i skladno funkcioniše sa okolnom netaknutom prirodom istoimene ruralne meksičke oblasti. Arhitektonska firma PPAA projektovala je kuću za dva brata koji su ovu lokaciju otkrili prilikom jednog izleta u prirodi. S obzirom na činjenicu da je lokacija prilično izolovana, arhitekte su planirale primenu lokalnih materijala kako bi smanjili troškove transporta ali kako bi se sproveo što manji vizuelni i fizički uticaj na okolnu prirodu.

Arhitektonski projekat vođen je životnom sredinom. Vodio se uzajamni dijalog između konstrukcije i prirodnog okruženja.

Kuća je izgrađena od lokalnih kamenih blokova, a drvo i staklo nabavljeni su takođe od lokalnih proizvođača. Svaki primenjeni materijal ostavljen je u svojoj sirovoj formi.

Kako bi objekat što bolje komunicirao sa okolinom, on je izveden veoma jednostavno. Radi se o kubusnoj formi sa otvorima na ključnim mestima kako bi se obezbedila dovoljna količina svetlosti u unutrašnjosti, ali i kako bi se kuća zaštitila od pregrevanja.

Vođeni iskustvom klijenata, i arhitekte su tokom projektovanja bile okrenute prirodi kao primarnom izvoru inspiracije, tako da je stvoren objekat jednostavnog dizajna iz kojeg se pruža prelepi panoramski pogled.

„Arhitektonski projekat vođen je životnom sredinom. Vodio se uzajamni dijalog između konstrukcije i prirodnog okruženja.“, istakle su arhitekte za Inhabitat.

Topli minimalizam

U unutrašnjosti kuće, površine 90 kvadratnih metara, u formi otvorenog koncepta smešten je dnevni boravak, i trpezarija sa kuhinjom. Jedna spavaća soba je takođe organizovana na prizemlju, dok se druga nalazi na spratu. Kao što se može videti na slikama, i u enterijeru je priroda bila lajt motiv. Svetle kamene teksture bile su idealna podloga za nameštaj i dekoraciju od prirodnih struktura poput hrastovih hoklica, kožnih fotelja, kamina… Na velike prozore nisu postavljane zaveze kako se ne bi blokirao pogled ka okolini.

Iako enterijer deluje minimalistički, daleko od toga da je on hladan. Zapravo unutrašnje uređenje deluje toplo, skladno i ušuškano.

Zavese? Ne treba! Slike? Ne treba! Ogledala? Ni to! Stavi samo jednu hoklicu.

Skladna vikendica deluje odlično kada padne mrak i kada se upale svetla.

Foto: Rafael Gamo via PPAA

Pogledajte i ovu kuću na Krku:

Kuća na steni Idisa Turata na ostrvu Krk

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *