Utopijska zgrada Žana Novola; Foto: Ateliers Jean Nouvel
Svetski projekti

Avangardni projekat Žana Novela za nove generacije Parižana

Žanvil će biti sve-u-jedan objekat koji kombinuje stanovanje, rad i odmor.

Projekat Žanvil, sa potpisom čuvenog francuskog arhitekte Žana Novela, osmišljen je kao avangardno rešenje za život i rad u Parizu – gradu koji sve više raste a prostora je sve manje. Sa fokusom na udobnost i blagostanje, ovaj objekat s niskom emisijom ugljenika namenjen je pre svega za novu generaciju i novu ekonomiju u francuskoj prestonici.

Plan je da se Žanvil sagradi na obali Sene, a završetak radova je najavljen za 2025. godinu. Objekat će biti organizovan na 100.000 kvadrata sa prostorima usmerenih na sadržaje koji se bave inovacijama. Planirano je i 30.000 kvadrata zelenih površina koje će kreirati novu vrstu ekosistema za rad oko 6.000, i život oko 1.500 ljudi, piše Designboom.

Žanvil će biti sve-u-jedan ekosistem koji kombinuje stanovanje, rad i odmor.

Studio Žan Novela želi da sa ovim objektom raskine s tipičnim obrascima tradicionalnog urbanog razvoja. Projekat će odgovoriti na probleme koji se javljaju u sadašnjim urbanim celinama tako što će optimizovati stanovanje, rad i odmor u jednom objektu.

Predviđeno je da u jednoj zgradi budu kancelarije, životni prostori, kao i obrazovne ustanove i studentski domovi, a i zelene površine i prodajni prostori, što će sve zajedno ponuditi korisnicima potpuno novo životno iskustvo.

Modularnost za lakše širenje

Planirani kancelarijski prostori predviđeni su za start-up kompanije koje su posvećene kreativnosti i novim tehnologijama. Ovi prostori, koji će biti prostrani i opremljeni najsavremenijom tehnologijom, biće modularni što će omogućiti raznovrsna proširenja i transformacije u budućnosti, u skladu sa razvojem firmi.

Predviđeni su zajednički dnevni boravci, igraonice, bioskopske i sportske sale, kao i biblioteke.

Zajednički prostori za stanovanje svojim dizajnom će biti usmereni na životni stil koji se bazira na deljenju i kreiranju osećaja zajednice. Zato su predviđeni zajednički dnevni boravci, igraonice, bioskopske i sportske sale, kao i biblioteke. Takođe, sličan sistem biće primenjen i kroz studentski smeštaj, ali u skladu sa njihovim specifičnim potrebama.

Utopija ili realnost?

Projekat Žanvile nudi vertikalnu dimenziju razvoju grada i odgovara na problem urbanističkog širenja prestonice. Ova zgrada podstiče raznoliku kombinaciju korišćenje prostora, a njena šema se može primeniti i na druga mesta. Međutim, da li je u pitanju utopija ili će se ovakav objekat pokazati dobro u praksi ostaje da vidimo.

Kad ste već ovde…

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. Zoran

  Jel i ovo spada u „novo normalno“?
  Ne volem ja to ni malo i nemam nameru da se priviknem!

 2. Iggy

  Katastrofa – pa onima koji tu budu radili i živeli biće svejedno da li su u Parizu ili na Marsu – neće nikad izlaziti iz tog objekta! Zamisli da se tu u jednom bloku zgrada rodiš, školuješ, radiš i umreš…fuj!

  1. Zoran

   Sudija Dred ce imati ofis u blizini 🙂

Ostavite odgovor

Obavezna polja *