Elbtower u Hamgurgu visok 245 metara; Foto: David Chipperfield
Svetski projekti

Elbtower: Nova reperna tačka nemačkog grada kojem raste cena nakon Bregzita

Skulpturalni toranj koji vizuelno kontrira Filharmoniji sa svojom visinom od 245 metara, postaće novi orijentir Hamburga.

Izlazak Velike Britanije iz Evropske Unije uslovio je promene na polju poslovanja širom Evrope. Mnogobrojne kompanije sele dobar deo svog poslovanja u Nemačku, koja slovi za vodeću članicu Unije. Iz tog razloga, pojedini gradovi, poput Hamburga, dobijaju sve značajniju ulogu finansijskih centara, ne samo Nemačke, nego i cele Evrope.

U skladu sa tim, neophodno je obezbediti dovoljno poslovnog, kancelarijskog prostora, često u vidu nebodera koji se ističu u urbanoj panorami svojim reprezentativnim vizuelnim identitetom. Upravo ovakvim pristupom je utemeljena ideja nove reperne tačke Hamburga.

Srodni linkovi:

Dugačka multietažnu osnovu se savija naviše formirajući toranj visine 245 metara konkavnih ivica.

Arhitektonski studio David Chipperfield Architects predstavio je projekat novog ambicioznog poduhvata grada na Elbi. Skulpturalna forma ima dugačku multietažnu osnovu koja se zatim savija naviše formirajući toranj visine 245 metara konkavnih ivica. Za razliku od vitke kule svetlih tonova, podnožje objekta čini masivna osnova od osam etaža ugrađena u topografiju lokacije.

Prostrani podijum se otvara ka gradu i jednostavnim pristupom se povezuje sa železničkom i metro stanicom na istoku i biciklističkim mostom preko kanala na severu. Na nižim etažama planiran je čitav spektar javnih funkcija poput hotela, restorana i izložbenih prostora, dok je kula najvećim delom namenjena poslovanju.

Ključna tačka prestižnog kvarta

Smeštena na vidnom mestu pored Elbe, nova zgrada mešovite namene ima repernu ulogu na istočnom kraju moderne četvrti Hafencity. Trouglasta parcela, pozicionirana između reke Elbe i kanala Oberhafen, nudi mogućnost formiranja samostojećeg objekta.

Zgrada svojim oblikom dopunjuje, ali istovremeno i kontrira formi Filharmonije na zapadu, izdižući se u vidu konusnog tornja iznad javnog atrijuma. Zamišljena kao najviša zgrada Hamburga, Elbtower je ključna tačka ovog prestižnog urbanog kvarta.

Sa savremenim sistemom osvetljenja, kula će se noću pretvoriti u razigranu kinetičku skulpturu.

Posebno osmišljena staklena fasada površine 50.000 kvadrata biće opremljena savremenim sistemom osvetljenja, koji će Elbtower noću pretvoriti u razigranu kinetičku skulpturu. Tokom dana senzori detektuju male promene u vremenskim uslovima i pretvaraju ih u suptilne svetlosne moiré efekte.

Izazovi na gradilištu

Radovi na ovom ambicioznom zdanju od 104.000 kvadrata su uveliko u toku. Međutim, kao i kod svakog velikog projekta i u ovom slučaju pojavile su se nepredviđene okolnosti koje su zapravo odložile početak izgradnje. Istraživanja tla, koja su usledila nakon potpisivanja ugovora o otkupu zemljišta, pokazala su da šipovi za temelj u predelu kule moraju da budu znatno duži od planiranih.

Takođe, daljom analizom dobijena su saznanja o većoj varijabilnosti i nehomogenim slojevima zemljišta. Do ovog trenutka završene su aktivnosti na pobijanju šipova dužine 73 i prečnika 2 metra, dok zid dijafragme doseže 55 metara u dubinu tla. Za ovakvo obezbeđivanje temeljne jame potrebno je oko dve godine.

Radovi na izgradnji Elbtowera uveliko su u toku; Foto: Prinz Ali

Otvaranje 2025. godine

Elbtower, novi vizuelni orijentir Hamburga, trebalo bi da bude otvoren 2025. godine.

Grafički prilozi

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. miki

    bravo kolege inženjeri! fantastično!

  2. Arhitektica

    lepo, jako lepo!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *