Arde Land je naselje od montažnih kuća u Nišu
Građevinarstvo

Arde Land: Energetski efikasno naselje od montažnih kuća u Nišu

Modularni objekti za ovaj niški kompleks prave se od lameliranog drveta, a njihova termička moć zadovoljava standard pasivne gradnje.

Savremen način življenja od ljudi zahteva brzo i efikasno funkcionisanje. To se reflektovalo i na građevinarstvo pa se sve više traže stambena rešenja koja se mogu brzo realizovati, a da su pritom ekološka i energetski efikasna. To je arhitekte iz Arde Line inspirisalo na gradnju naselja montažnih stambenih objekata u Nišu.

Arde Land je kompleks zatvorenog tipa formiran od dva objekta sa ukupno četiri stambene jedinice površine 90-120 metara kvadratnih.  Svaka jedinica ima pešački i kolski pristup sa zajedničke pristupne površine na kojoj je ograničen pristup. Svaka stambena jedinica poseduje kvalitetno opremljen unutrašnji prostor, dva parking mesta i privatno ograđeno dvorište.

Srodni linkovi:

 Polugotove modularne jedinice pakuju se na kamione i transportuju do gradilišta, gde sledi montaža.

Objekti su montažnog tipa proizvođača montažnih kuća Arde Line iz Niša koji ima zatvoreni krug proizvodnje. Prvobitna faza u čitavom procesu jeste obrada drveta kao glavne sirovine i priprema drvenih elemenata za dalji proces. Nastavak procesa ogleda se u pripremi ostalih elemenata, gips-vlaknastih ploča, izolacionih materijala i razne zaštite od vode i vodene pare.

Pripremljeni elementi dolaze do faze sklapanja proizvoda, gde se formiraju na osnovu prethodno utvrđenog projekta. U već formirane zidove vrši se ugradnja fasadne stolarije, a zatim se polugotove modularne jedinice pakuju na kamione i transportuju do gradilišta, gde sledi montaža, koja u zavisnosti od veličine objekta ne traje duže od 2-5 dana.

“Najviši kvalitet gradnje je zagarantovan, o čemu svedoči veliki broj izvedenih objekata na evropskom i domaćem tržištu, kao i veliki broj zadovoljnih klijenata, koji su svoje zahteve i ideje, uz pomoć nas pretočili u svoje domove.” – kažu iz firme Arde Line koja se bavi projektovanjem, proizvodnjom i montažom montažnih stambenih objekata.

Lamelirano drvo i pasivna gradnja

Pri izboru materijala i konstruktivnog sklopa objekata, poseban akcenat stavljen je na moderan dizajn, funkcionalnost i dobru termičku i zvučnu izolovanost.

Primena kvalitetnog i savremenog materijala i tehnologije omogućila je izgradnju zdravog, sigurnog i energetski efikasnog objekta. Osnovna konstrukcija kuća je od LLD (lepljeno lamelirano drvo) elemenata po sistemu evropskih proizvođača sa sertifikovanim rešenjima.

Predviđen je sistem grejanja i hlađenje preko toplotnih pumpi u sistemu vazduh-voda, kao i instalacija solarne elektrane.

Izolacija u svim spoljašnjim konstrukcijama iznosi 30cm, raspoređena u slojevima, što povećava termičku moć samog sklopa. Termička moć svih konstrukcija zadovoljava standard pasivne gradnje, gde se postiže maksimalni toplotni komfor uz minimalnu potrošnju energije.

“U cilju podizanja nivoa komfora življenja, pri čemu se koriste prirodni resursi, predviđen je sistem grejanja i hlađenje preko toplotnih pumpi u sistemu vazduh-voda.” – kažu arhitekte.

Na stambenim jedinicama unutar kompleksa biće instalirana solarna elektrana koja će svojim kapacitetom zadovoljiti više od 70% potrebe za električnom energijom tokom boravka u objektu.

Oblikovanje objekata

Estetska vrednost ovih objekata nastala je stapanjem oblika i funkcije. Naglašene su čiste i ravne linije, bez nepotrebnih detalja u dizajnu. Kontrast beloj boji u eksterijeru daju fasadni elementi od drveta, koji naglašavaju stvarnu strukturu koja se koristi u izgradnji. Objekti imaju ravne krovove, gde se uvučenim i izbačenim delovima dobija razigranost fasada.

Prilikom projektovanja posebna pažnja se vodila o veličini i poziciji fasadnih otvora, što je rezultiralo osvetljenim prostorijama sa prijatnim pogledom na okolinu.

Prozori i klizno podizni sistemi su u drvo-aluminijum konstrukciji opremljeni zaštitom od sunca i insekata na elektro-pogon domaćeg proizvođača “Smaj produkt”. Osim visokih zvučnih i termičkih performansi, stolarija je atraktivnog dizajna sa naglašenom teksturom drveta u enterijeru što dodatno utiče na celokupan izgled objekta i samih prostorija unutar njega.

Montažni objekti za smanjenje potrošnje energije i prirodnih resursa

Montažni objekti se, pored brze gradnje, odlikuju i implementacijom savremenih i ekoloških materijala, koji su danas potrebniji nego ikada. Cilj održive proizvodnje i održive gradnje je da se smanje potrošnja energije i prirodnih resursa, a izgradnja ovakvih montažnih objekata se pokazala kao sistem koji može da odgovori na te zahteve.

“Ovakvim sistemom gradnje, objekti prestaju da budu zagađivači i to je najveći doprinos ekološkoj arhitekturi.” – tvrde arhitekte iz niškog Arde Line.

“Danas je neophodno da pojedinci direktno utiču na globalnu svest. Izgradnjom ovakvih energetski-efikasnih objekata načinićemo prvi zajednički korak ka tome.” – zaključuju arhitekte.

Grafički prilozi

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

7 komentara

 1. Dragan Marković

  Da li se planira izgradnja objakata ovog tipa u Beogradu i Novom Sadu?

  1. ARDE LINE

   Poštovani, u fazi smo obezbeđenja lokacije za izgradnju objekata ovakvog tipa na području Beograda

 2. miki

  fantastično! samo u tom smeru…

 3. Srđan

  Ne razumem. Gde se gradi ovaj kompleks u Nišu?

  1. ARDE LINE

   Poštovani, kompleks se gradi u naselju Donja Vrežina, u Nišu. Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati. Kontakt informacije su dostupne na našem sajtu.

 4. Acko

  Vek trajanja ove jedne kuce je ?? Ja sam cuo 30 godina

 5. Ljubica

  Vek trajanja ovakvih kuca je kao i svake druge.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *