Izvođenje

Kako obojiti stare keramičke pločice

Imate stare, ružne keramičke pločice kojima biste želeli da unesete novi sjaj? Evo kako da to uradite sami!

Najpre dobro očistite pločicu sredstvom za čišćenje s blagim abrazivom. Osim što će vam ovo ukloniti svu nečistoću s pločice, abraziv će delovati na glatku površinu i smanjiti sjaj pločice.

Kad se uverite da je površina čista, trebate agresivnije prionuti na uklanjanja glatkog sjaja s pločica. Najbolji način da to učinite je pomoću ručne kružne brusilicom. Koristite brusni papir granulacije 220. Brušenjem ćete ukloniti glatki sloj kao i tragove koji bi se mogli kasnije u toku bojenja pojaviti. Nakon što ste izbrusili sve površine, temeljno očistite svu prašinu koja je preostala od brušenja, .

bojenje-plocica

Korišćenjem kvalitetnog i visoko adhezivnog temelja za boje naprvite podlogu na koju ćete naneti boju. Nanesite temeljnu boju četkom kako bi obradili uglove, a kratkim valjkom nanosite na glatke površine. Ostavite da se temeljna boja osuši, prema uputstvu na kanti, a tada nanesite drugi sloj.

Kad se temelj osuši, uzmite novi brusni papir granulacije 220 i sasvim lagano pređite njime preko površine pločica s temeljenom boju. Ne treba ukloniti temelj, već samo izravnati sve neravnine koje su eventualno preostale od nanošenja. Uverite se da je površina savršeno spremna za bojenje.

Na tako pripremljenu podlogu nanesite lateks boju na uljnoj bazi u odabranom tonu i premažite polusjajnim ili sjajnim alkaidnim premazom.

Trebali bi imati razređivač za boju pri ruci kako bi očistili mrlje od boje i temelja, kao  i veću količinu zaštitnog papira za zaštitu ostalih površina. Izvor: D&D.

Pogledajte još tekstova u sekciji Uradi sam.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

  1. Gaga

    Kako farbati pločice sa motivom?

  2. vlade

    Moze da se ofarba ali cena farbanja je skuplja nego da ugradis nove plocice.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *