Izvođenje

Vrste podloga za postavljanje parketa

Cena postavke parketa sa materijalom se kreće od 6 do 10 evra po kvadratnom metru i  zavisi od vrste i veličine parketa ali i od vrste podloge na koju se parket lepi.

Tri moguće podloge za postavku parketa su cementna košuljica, postojeći pod i podloga sa podnim grejanjem.

Proizvođač parketa Galeković vam daje savete vezane za vrstu podloge na koje bi trebati obratiti pažnju prilikom odabira i postavke parketa.

Polaganje parketa na cementnu košuljicu

Cementna košuljica je najbolja i najučestalija podloga parketa. Pre postavke parketa, vlagu podloge jepotrebno izmeriti mernim instrumentom (vlagomerom). Vlažnost cementne košuljice ne bi trebala prelaziti 2,5% iako je dozvoljena vlažnost prema standardima do 3%.

Da ne bi dolazilo do pucanja podloge, košuljica ne bi trebalo da bude tanja od 3,5 (4) cm.

Za optimalne rezultate i dugovečnost parketa potrebno je koristiti odgovarajuće kvalitetno lepilo kao i uputstva proizvođača za nanošenje lepka.

Pogledajte kako se izliva cementna košuljica:

Postavljanje parketa na postojeći pod

Kako bi parket bio dobro postavljen, neophodno je da postojeći pod (pločice, stari parket…) bude dobro fiksiran i da dobro prijanja za podlogu.

Pre postavke novog parketa, neophodno je izbrusiti lak sa starog poda i dobro ga očistiti.

Koristite odgovarajuće lepilo koje će zavisiti od vrste postojeće podloge.

 

Polaganje parketa na podlogu sa podnim  grejanjem

Prilikom polaganja neophodno je poštovanje procedure za instalaciju podnog grejanja propisanu od strane proizvođača. Podno grejanje bi trebalo pustiti u rad na oko mesec dana, te nakon tog perioda ga isključiti i pustiti da se pod ohladi kako bi se lepak vezao na odgovarajući način.

Za prostorije sa podnim grejanjem, preporučuje se upotreba parketa debljine do 14 mm. Ukoliko je parket deblji teže će propuštati toplotu i delovaće kao izolator. Potrebno je koristiti šro stabilniju vrstu drveta sa ravnom stukturom.

Pogledajte način pravilne postavke gotovog parketa na cementnu košuljicu.

Ukoliko se niste odlučili za gotov parket, parketari savetuju da se postavljeni parket pre brušenja i nanošenja završnog sloja laka ostavite par dana (5-10) da bi se parket „smirio“ na novoj podlozi.

Još korisnih članaka pronađite u sekciji Uradi sam.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Milos Ignjatovic

    Da li ste se susretali sa postavljanjem parketa na neki vid akusticne podloge, koja sluzi za postizanje bolje zvucne izolacije? npr. Quietdown podloga?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *