Konstrukcije

Ovako izgleda najduži biciklistički most na svetu

Biciklisti u kineskom gradu Sjamen više neće morati da se dele put sa automobilima jer će se od sada kretati iznad njih.

Danski studio Dissing + Weitling Architecture je projekatom biciklističke staze duge 7,6 kilometara uspeo da obezbedi bezbednu biciklističku rutu kroz pet glavnih gradskih stambenih područja kao i tri poslovna centra. Biciklistička staza izdignuta je iznad zemlje pet, a široka 4,8 metara što omogućava da više biciklista voze nesmetano jedni pored drugih.

Pogledajte kako to izgleda:

Vožnja biciklima ponovo postaje popularna u kineskim urbanim sredinama uglavnom zbog sveprisutne gradske gužve. Takođe, većina koristi i bicikle kao prevozno sredstvo jer su zdraviji za okruženje a i za same bicikliste.

– istakle su arhitekte iz biroa Dissing + Weitling Architecture.

Ova biciklistička ruta ima jedanaest pristupnih tački, a kroz njen čitav tok organizovani su po potrebi pešački mostovi, rampe, obilaznice, kao i parkinzi za bicikle, piše Dezeen.

Biciklistička staza nastala je kao zajedničko rešenje gradske vlasti i sektora za urbanizam kako bi se smanjila saobraćajna gužva a pritom i promovisali održivi vidovi prevoza u gradu.

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *