Aktuelno, Konstrukcije

Marina bez armiranog betona osvojila nagradu IKCG

Odgovorni projektant konstrukcije Luštica Bay marine, prof. dr Zvonko Tomanović, dobitnik je ovogodišnje nagrade Inženjerske komore Crne Gore (IKCG) za dostignuća u struci iz oblasti planiranja i izgradnje objekata.

Tomanoviću je nagradu dodelila Strukovna komora građevinskih inženjera IKCG za projekat konstrukcije marine sa obalnim šetalištem Luštica Bay u istoimenom novom turističkom centru čija izgradnja je u toku na poluostrvu Luštica nadomak Tivta.

Investitor marine, kompanija Luštica Development dostavila je kao deo projektnog zadatka idejno rješenje marine sa organizacijom marinskog dela projekta. Za samu konstrukciju, koja zauzima centralno mjesto ovog inženjerskog objekta, postavljeni su oštri zahtevi kada su u pitanju otpornost i trajnost objekta.

Ono što je inače bilo jednostavno savladati u armiranom betonu, sada je postalo izazov.

– rekao Nabil Michel, direktor izgradnje u Luštica Developmentu.

Jedan od zahteva je bio i da se konstrukcija projektuje sa što manje armiranog betona radi izbegavanja korozije armature i uklapanja u postojeću sredinu. Tako da bi ono što je inače bilo jednostavno savladati u armiranom betonu, sada postalo izazov. To je zahtevalo brojna ispitivanja i analize najboljih inženjerskih rešenja u nearmiranom betonu. Jaka seizmička dejstva na ovoj lokaciji su zahevala dodatni napor da se obezbedi stabilnosti pojedinih delova objekta. Projektant Tomanović je uspešno odgovorio na sve ove zahteve.

Marina Luštica Bay je prva novoizgrađena marina u posljednjih više od deset godina. Njena jedinstvenost je u tome što se gradi na potpuno infrastrukturno neopremljenom terenu. Marina će imati 176 vezova i omogućiće prihvat brodova do 35 metara dužine. U zalivu Trašte gdje se gradi, talasi u zimskom periodu dostižu visinu do sedam metara, pa su za zaštitu marine od talasa projektovana dva lukobrana kao nasute građevine od lomljenog kamena različite granulacije.

Luštica Development razvija projekat Luštica Bay vredan 1,1 milijardu evra. Pogledajte još detalja o ovom projektu.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Djina

    Cestiam Zvonce!?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *