Rekonstrukcija zatvora u Bavarskoj po zamisli beogradskih arhitekata; Render: AKVS Arhitektura
Konkursi

Biro AKVS dobio priznanje za projekat rekonstrukcije zatvora u Bavarskoj

Lagana čelična struktura umetnuta je u dvorište kao svojevrsni sistem podrške, a istorijska zgrada bila bi transformisana u kreativni eksperimentarijum.

Beogradski biro AKVS Arhitektura dobio je Posebno priznanje (Special Mention) na međunarodnom arhitektonskom konkursu Europan 16 Living Cities, za rekonstrukciju starog zatvora u Landshutu, Nemačka.

Njihov projekat nazvan je “Srednjovekovni eksperimentarijum”, a idejno rešenje potpisuje autorski tim u sastavu: Anđela Karabašević, Vladislav Sudžum, Ana Petrović, Aleksa Bekić i Marija Matijević.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Grad Landshut u Bavarskoj poznat je po svojoj gotičkoj arhitekturi; Foto: Pixabay.com

Inovativne tipologije stanovanja

Europan je međunarodni arhitektonsko-urbanistički konkurs koji se raspisuje na svake dve godine za mlade arhitekte starosti do 40 godina, a usmeren je ka projektovanju inovativnih tipologija stanovanja na lokacijama širom Evrope.

Konkurs podstiče arhitekte da se bave aktuelnim društvenim, ekonomskim i ekološkim promenama u evropskim naseljima i gradovima, i nudi priliku za kros-kulturno učenje i umrežavanje arhitekata i predstavnika pojedinačnih lokacija koji su uključeni u proces.

Prošle godine je održan Europan 16, na kojem je učestvovalo 9 evropskih zemalja koje su ponudile 40 lokacija objedinjenih zajedničkom temom konkursa Živi GradoviLiving Cities: Metabolic Vitalities/Inclusive Vitalities.

Svaka pojedinačna lokacija je bila predmet individualnog konkursa, nakon čega je održano žiriranje i izbor radova na lokalnom, pa na nacionalnom nivou, i konačno na nivou svih zemalja učesnica na završnoj konferenciji u San Sebastijanu, Španija, 2. decembra 2021. godine.

Otvorene galerije okružuju centralni javni prostor na više visina; Render: AKVS Arhitektura

AKVS ovim projektom uvodi novu životnu energiju u istorijski milje napuštene zgrade starog Landshutskog zatvora.

Srpski arhitektonski studio AKVS arhitektura je, nakon osvajanja četiri velike nagrade na lokalnim konkursima u našoj zemlji u 2021. godini, i na ovom velikom konkursu osvojio Posebno priznanje (Special Mention) za projekat obnove i aktiviranja zgrade napuštenog zatvora na samom ulasku u grad Landshut, u južnoj Nemačkoj.

Landshut je prestonica Donje Bavarske, idiličan gradić poznat po svojoj gotičkoj arhitekturi, i po jednom od najvećih svetskih festivala srednjovekovnih običaja, kostima i muzike – „Landshutsko venčanje‟ (Landshuter Hochzeit) na obali reke Isar.

Projektom koji su autori nazvali “Medieval Experimentarium”, ili “Sredjnovekovni Eksperimentarijum”, AKVS uvodi novu životnu energiju u istorijski milje napuštene zgrade starog Landshutskog zatvora.

 

AKVS uvodi novu životnu energiju u istorijski milje napuštene zgrade

Zgrada zaštićena kao istorijski spomenik

Lagana čelična struktura, skeletni duplikat dva masivna krila zatvora, umetnuta je u dvorište kako bi delovala kao svojevrsni sistem podrške – stara zgrada i nova struktura zajedno postaju kulturni katalizator grada Landshuta i njegove savremene kreativne scene u nastajanju.

Postojeća zgrada zatvora je izgrađena 1907. godine kao rezultat reforme zatvorskog sistema tokom 19. veka, i od 2012. godine je zaštićena kao istorijski spomenik od strane Bavarske državne kancelarije.

Projektom studija AKVS predviđeno je da zgrada bude rekonstruisana i transformisana u kreativni eksperimentarijum – ateljee i radionice, privremene spavaonice, zajedničke i izložbene prostore.

Projektom predviđeni ateljei i radionice, privremene spavaonice, zajednički i izložbeni prostori; Render: AKVS Arhitektura

Struktura oivičava i natkriva grandiozni javni trg u svom centru, nad kojim se podižu veliki čelični lukovi u duhu gotičkih kupola.

Sa druge strane, nova struktura je suptilno pripojena staroj zgradi – blizu starih zidina, ali ne direktno uz njih, ne dodiruje ih, već samostalno stoji.

Ona formira novi vertikalni javni prostor – šetalište duž starih fasada zatvora na više visina, omogućavajući pristup svim spratovima – ateljeima i radionicama – direktno od spolja, kroz nekadašnje prozore zatvorskih ćelija koji su više od 100 godina bili pod rešetkama.

Struktura oivičava i natkriva grandiozni javni trg u svom centru, nad kojim se podižu veliki čelični lukovi u duhu gotičkih kupola, gradeći novu javnu ozelenjenu gotičku dvoranu na otvorenom.

Sa ove nove Vertikalne Promenade pružaju se vizure ka reci Isar, parku i staroj oružarnici i novom delu Landshuta preko puta. Sa samog vrha se vidi srednjovekovni zamak Trausnic i kula crkve Svetog Martina u istorijskom centru grada.

Struktura Vertikalne Promenade ima ulogu arheološke skele za stari zatvor

Nova kapija grada

Kako je smešten na samoj ivici istorijskog centra, za razliku od proteklih 100 godina kada se obilazilo oko zatvora, “Srednjovekovni Eksperimentarijum” postaje nova Kapija grada, omogućavajući pristup starom gradu kroz Vertikalnu Promenadu i stari zatvor, kao i prolazak ceremonije „landshutskog venčanja‟ iz istorijskog centra ka livadi parka preko puta, gde se tradicionalno odvijaju igre festivala.

Nova struktura Vertikalne Promenade ima ulogu arheološke skele za stari zatvor, istovremeno štiti istorijsku zgradu, ali je i približava posetiocima. Sama struktura u projektu vodi poreklo od gotičkih kupola i bogate srednjovekovne istorije Landshuta.

Otvorene galerije okružuju centralni javni prostor na više visina, skeletni lukovi su obrasli stotinama aromatičnih puzavica, i zaštićeni transparentnim dvostruko-dvovodnim krovom. Kroz vreme, namera je da se cela zgrada pretvori u veliku otvorenu gotičku katedralu, spremnu da ugosti buduće festivale i kulturne događaje Landshuta.

Vertikalna Promenada omogućiće i prolazak ceremonije „landshutskog venčanja‟

Projekat spekuliše o budućim modelima zajedničkog života u jednom cirkularnom samoodrživom sistemu.

Projekat spekuliše o budućim modelima zajedničkog života, kada će ljudi živeti, učiti, raditi, igrati se i rasti zajedno u jednom cirkularnom samoodrživom sistemu.

Autori postavljaju pitanje: Sa stalnim promenama u načinu života, kako se staro napušteno istorijsko nasleđe može očuvati i iskoristiti u svom punom potencijalu za generacije koje dolaze?

U Srednjovekovnom Eksperimentarijumu, stvaraoci, privremeni zakupci, svakodnevni posetioci i prolaznici deo su živahne koegzistencije unutar novoformiranih hibridnih ekosistema, nastalih kao rezultat sinergije između starog i novog, prirode i kulture Živog grada budućnosti.

Stara zgrada i nova struktura zajedno postaju kulturni katalizator grada; Render: AKVS Arhitektura

Potencijalni ulazak u fazu implementacije

Za 1. april u Berlinu je planirana svečana ceremonija dodele nagrada, kada će pobednici predstaviti svoje projekte predstavnicima gradova, nakon čega će odabrani broj projekata potencijalno ući u fazu implementacije kroz specifične procese participacije lokalnog stanovništva jedinstvene za Europan konkurse.

Svako od nagrađenih rešenja, uključujući i Special Mention, ulazi u izbor za dalju implementaciju projekta, a svi radovi će biti posebno predstavljeni na Europan veb-sajtu i u štampanim publikacijama.

Da podsetimo, studio AKVS je osvojio prvu nagradu na prošlogodišnjem konkursu za rekonstrukciju stogodišnje zgrade beogradske Ložionice, a taj projekat je trenutno u fazi dalje razrade ka implementaciji.

Grafički prilozi

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *