Građevinarstvo

Biciklistička staza koja prikuplja energiju danju da bi svetlela noću

Vožnja noću po ovoj stazi u Poljskoj potpuno je drugačije iskustvo jer ona sjaji svetlo plavom bojom.

Kako povećati bezbednost biciklista tokom noćnih vožnji? Osvetljavanje staza je jedno od rešenja kojem se ovom ovom prilikom prišlo iz drugačijeg ugla. Naime, studio Roosegaarde u saradnji sa institutom TPA, dizajnirao je biciklističku stazu Starry Night koja emituje svetlost oko deset sati u kontinuitetu. U toku dana staza se napaja sunčevom svetlošću, što joj omogućava da tokom noći svetli.

starry-night-01

Dizajneri su izabrali baš plavu boju, jer smatraju da se ona najbolje uklapa u noćni pejzaž.

 

Članovi odbora za regionalne puteve u Poljskoj istakli su da kreiranje svetlećih biciklističkih staza ima za cilj da poboljša bezbednost biciklista u noćnim vožnjama, piše Inhabitat.

Čestice koje se nalaze u sastavu biciklističkih staza mogu emitovati razne boje. Međutim, dizajneri su izabrali baš plavu, jer smatraju da se ona najbolje uklapa u noćni pejzaž.

Tokom pravljenja staze istražena je i održivost materijala od kojih se pravi staza kako bi pronašlo najisplativije rešenje jer ovakva biciklistička staza svakako košta više od uobičajenih.

Starry Night je još uvek u fazi testiranja jer je potrebno ustanoviti koliko vremena će proći dok staza ne počne da se troši.

Naravno, postoji još različitih pristupa za biciklističe staze budućnosti. Jedan od njih su staze koje se preko zime greju.

Foto: TPA Sp. z o.o.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *