Građevinarstvo, Izdvojeno

Plutajuća biciklistička staza napajana solarnim panelima

Čikago bi uskoro mogao da dobije najinovativniju biciklistički stazu koju smo do sada videli.

Prema nedavnim istraživanjima, veliki broj biciklista izbegava da deli put s automobilima iz bezbednosnih razloga. Tokom 2014. godine došlo je do povećanja smrtnih slučajeva biciklista koje su izazvali automobili. Imajući ovo u vidu, gradonačelnik Člikaga postavio je cilj da njegov grad postane najveći bike-friendly grad u Sjedinjenim Američkim Državama.

river-ride-01

Solarni paneli prikupljala bi enegriju koja bi se, osim za rasvetu, koristila i za topljenje leda kako bi staza mogla da bude funkcionalna tokom čitave godine.

 

Ideja gradonačelnika jeste da se izgradi adekvatna biciklistička infastruktura koja odgovara potrebama stanovništva i stimuliše ih na njihovo korišćenje, piše Inhabitat.

river-ride-02

Kao deo plana za razvoj biciklističke infrastrukture, stanovnici Čikaga uskoro bi mogli da dobiju nesvakidašnju biciklističku stazu koja bi plutala po istoimenoj reci.

river-ride-04

Projekat staze River Ride uradila je firma Second Shore, dok će za izvođenje biti zaduženi Marinetek. River Ride je zamišljen kao sistem sastavljen od betonskih pontona, ojačanih čelikom.

river-ride-03

Zahvaljujući solarnim panelima, postavljenim na svakom segmentu, prikupljala bi se enegrija koja bi se, osim za rasvetu, koristila i za topljenje leda kako bi staza mogla da bude funkcionalna tokom čitave godine.

river-ride-07

river-ride-06

Takođe, energija dobijena preko solarnih panela, služila bi i za aktiviranje tende koja bi prekrivala stazu tokom padavina.

river-ride-05

Pročitajte kako će se na Ruti 66 postaviti solarni paneli koji će topiti led.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *