Čikago bi uskoro mogao da dobije najinovativniju biciklistički stazu koju smo do sada videli.

Prema nedavnim istraživanjima, veliki broj biciklista izbegava da deli put s automobilima iz bezbednosnih razloga. Tokom 2014. godine došlo je do povećanja smrtnih slučajeva biciklista koje su izazvali automobili. Imajući ovo u vidu, gradonačelnik Člikaga postavio je cilj da njegov grad postane najveći bike-friendly grad u Sjedinjenim Američkim Državama.

river-ride-01

Solarni paneli prikupljala bi enegriju koja bi se, osim za rasvetu, koristila i za topljenje leda kako bi staza mogla da bude funkcionalna tokom čitave godine.

 

Ideja gradonačelnika jeste da se izgradi adekvatna biciklistička infastruktura koja odgovara potrebama stanovništva i stimuliše ih na njihovo korišćenje, piše Inhabitat.

river-ride-02

Kao deo plana za razvoj biciklističke infrastrukture, stanovnici Čikaga uskoro bi mogli da dobiju nesvakidašnju biciklističku stazu koja bi plutala po istoimenoj reci.

river-ride-04

Projekat staze River Ride uradila je firma Second Shore, dok će za izvođenje biti zaduženi Marinetek. River Ride je zamišljen kao sistem sastavljen od betonskih pontona, ojačanih čelikom.

river-ride-03

Zahvaljujući solarnim panelima, postavljenim na svakom segmentu, prikupljala bi se enegrija koja bi se, osim za rasvetu, koristila i za topljenje leda kako bi staza mogla da bude funkcionalna tokom čitave godine.

river-ride-07

river-ride-06

Takođe, energija dobijena preko solarnih panela, služila bi i za aktiviranje tende koja bi prekrivala stazu tokom padavina.

river-ride-05

Pročitajte kako će se na Ruti 66 postaviti solarni paneli koji će topiti led.