Zasenčenja svugde gde gde ne može da se sadi drveće; Foto: Wiener Shtatten
Urbanizam, Zelena gradnja

Bečke senke: Nova ideja u borbi protiv letnjih vrućina

Najzelenija prestonica sveta odlučno nastavlja borbu protiv klimatskih promena i na mestima gde nije moguća sadnja drveća.

Drveće i zelene površine su, smatraju u bečkoj gradskoj upravi, najbolji klima uređaji. Zbog toga je bečka gradska uprava prošle godine za sadnju stabala i održavanje postojećeg zelenila izdvojila čak osam miliona evra.

Iako gotovo nema ulice ili dela grada gde nisu posađena nova stabla, razmišlja se i o lokacijama gde zbog guste izgrađenosti ili previsokih troškova preuređenja javnih površina i premeštanja podzemnih instalacija to ipak nije moguće. Na takvim lokacijama se s ciljem zaštite od letnih vrućina i štetnog sunčevog zračenja kreće s postavljanjem kreativnih zasenčenja i nadstrešnica nad javnim površinama, piše Ekovjesnik.

Postaviti jedra koja će zaštiti trgove od pregrevanja; Foto: Winer Shatten

Tende, zasenčenja, pergole ili umetničke instalacije – sve su to mogućnosti koje su poslednjih nekoliko meseci osmišljavali bečki stručnjaci.

Novi projekt gradske uprave pod nazivom Wiener Schatten („Bečke senke“) predstavljen je 10. maja, a sprovodiće se s ciljem zaštite od štetnog delovanja sunčevog zračenja i osiguranja dovoljno hlada na javnim gradskim površinama.

Prema podacima Zavoda za meteorologiju i geodinamiku Austrije, prošlo leto u Beču bilo je najtoplije u istoriji merenja. Tako je u samom središtu grada zabeleženo čak 39 izrazito toplih dana s temperaturom vazduha od 30 i više Celzijevih stepeni.

Predstavljenim projektom građani Beča dobiće dodatnu zaštitu od letnih vrućina, a u tu svrhu odeljenja za zaštitu okoline Beča kao i za arhitekturu i urbani dizajn izradili su katalog Wiener Schatten koji sadrži ideje i mogućnosti za postavljanje različitih zasenčenje na gradskim ulicama i trgovima.

Katalog je namenjen realizaciji raznih umetničkih projekata u gradskim četvrtima, ali i vlasnicima dvorišta i kompanijama koje ih održavaju, kao i privatnim osobama i udruženjima.

Neka od rešenja koja su predložili bečki stručnjaci; Foto: Wiener Shatten

Lako sprovodive ideje

Tende, zasenčenja, pergole ili umetničke instalacije – sve su to mogućnosti koje su poslednjih nekoliko meseci osmišljavali bečki stručnjaci, ali i brojni spoljašnji saradnici kao i arhitektonska kompanije Gaupenraub+/-.

Ideje predstavljene u katalogu Wiener Schatten tako su nove mogućnosti zasenčenja javnih površina i zaštite od sunca, koje neće samo hladiti gradski prostor, već će biti kompatibilne s gradskim pejzažom te će dodatno doprineti njegovoj lepoti i živopisnosti.

Hlađenje na dobar, stari način; Foto: Wiener Schatten

Trg kao ogledni primer

Gradska uprava je već započela s uređenjem trga Christian-Broda-Platz u okrugu Mariahilf gde će se do ovog leta završiti postavljanje velikog sunčanog jedra, delomično obešenog o stubove javne rasvete. Ovaj prostrani trg nalazi se na kraju poznate trgovačke ulice Mariahilfer koja je pre nekoliko godina temeljno preuređena i pretvorena u najveću bečku „zonu susreta“.

Na drugim lokacijama, posebno na trgovačkim ulicama, za postavljanje i pričvršćivanje zasenčenja koristiće se postojeći elementi za postavljanje novogodišnje dekoracije.

U gradskoj upravi takođe napominju kako se tekstilne tende i pergole mogu prvenstveno koristiti na lokacijama na kojima nije moguća sadnja drveća zbog podzemnih vodovodnih cevi, optičkih kablova ili kanalizacijskih cevi.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *