Plutajuća ostva krasiće park u Čikagu; Rendering: SOM
Urbanizam

Prvi na svetu plutajući eko-park biće formiran u Čikagu

Arhitektonska firma SOM smestila je plutajuća ostrva u okvire postojećeg kanala kako bi se park razvijao u sistemu postojećeg prirodnog okruženja.

Grupa ekologa i aktivista zvanih Urban Rivers aktivno radi na projektu Wild Mile Chicago, ekološke zona smeštene u urbanom kontekstu grada, u saradnji sa gradskim čelnicima i privatnim investitorima. Projekat, koji bi trebalo de se prostire dužinom od 1,6 kilometara, uključiće i naseljavanje parka divljim svetom, a posetioci će moći da uživaju u raznovrsnom rekreativnom i obrazovnom programu.

Osim što će ovo biti jedinstveno okruženje za kajakaše, projekat će obezbediti stanište za raznovrsne grupe biljaka i životinja.

Arhitektonska firma SOM, koja potpisuje projekat Wild Mile Chicago, smestila je plutajući park u okvire postojećeg kanala, kako bi se on razvijao u sistemu postojećeg prirodnog okruženja. Park će krasiti plutajuća ostrva koja će menjati svoj položaj – baš kao ona na Vlasinskom jezeru. Osim što će ovo biti jedinstveno okruženje za uživanje kanuista i kajakaša, projekat će obezbediti stanište za raznovrsne grupe biljaka i životinja, piše ArchDaily.

Briga o flori i fauni

Volonteri zvani River Rangerčlanovi organizacije Urban Rivers, koji su i vođe ovog projekta, svakodnevno vode brigu o svim vrstama biljaka koje su uključene u ovaj projekat. Svaki volonter prati oprašivanje, zdravlje biljaka ali i funkcionisanje životinja u ovoj oblasti, kako bi prikupljeni podaci obezbedili uspešno razvijanje ekosistema u njoj.

Planiranje bi trebalo da bude završeno do marta, dok se očekuje da će projekat Wild Mile Chicago biti izveden do sredine 2020. godine.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *