Borkum – ostvo s kojeg se fosilno gorivo izbacuje iz upotrebe; Foto: netfficient-project.eu
Građevinarstvo

Ovo ostrvo u Nemačkoj uskoro će postati potpuno energetski nezavisno

Evo šta nemačke vlasti rade po pitanju toga da ovu ambicioznu ideju pretvore u stvarnost…

Nemačko ostrvo Borkum na Severnom moru danas je centar istraživanja vezanih za maksimalno korišćenje obnovljive energije i njenog skladištenja. Štaviše, plan je da ono postane potpuno samoodrživo do 2020 godine. Kako piše Jutarnji list, projekat NETfficient je započeo 2015. i ove godine je prvi put puštena struja u mežu.

Trenutno polovina proizvodnje električne energije dolazi iz obnovljivih izvora, od čega 70% iz vetra, a ostalo iz sunca. Olaf Look, jedan od ključnih ljudi zaduženih na ovom projektu naglašava da Borkum ne samo što treba da postane potpuno energetski nezavisno, nego je plan da se odmakne od potrebe za električnom energijom proizvedenom od fosilnih goriva.

Instalacija solarnih panela na privatne kuće na Borkumu (Foto: netfficient-project.eu)

Plan je da se ostrvo odmakne od potrebe za električnom energijom proizvedenom od fosilnih goriva.

Projekat NETfficient je težak 11,4 miliona evra od čega je deo finansiran iz budžeta programa EU Horizon. U njega je uključeno 13 partnera iz sedam evropskih zemalja među kojima su istraživačke ustanove, preduzetničke kompanije i gradske vlasti.

Snaga vetra i sunca u obliku baterije

Na ostrvu se trenutno nalaze dve vetroelektrane snage 1,8 MW, a postavljeno je i 7.750 solarnih panela sa snagom od 1,4 MW. Električna energija proizvedena iz vetroelektrana i solarnog parka ulazi u pametnu mrežu za distribuciju koja je opremljena inovativnim tehnologijama skladištenja na kojima se vredno radi.

Postavljanje solarnih panela za regulaciju temperature vode na gradski akvarijum (Foto: netfficient-project.eu)

Skladištenje energije

Kreiranje novih tehnologija za skladištenje električne energije je takođe jedan od primarnih ciljeva na ostrvu. Među njima su prenamenjenje baterije iz električnih vozila, superkondenzatori, litijum-jonske baterije itd. Tako je 40 stambenih jedinica i pet javnih zgrada na ostvru (uključujući i gradski akvarijum) danas opremljeno jedinicama za proizvodnju sunčeve energije i tehnologijom skladištenja.

Ova oprema je u obliku baterije veličine frižidera, a gotovo se ne čuje dok radi. Solarna energija koju ove baterije proizvedu tokom dana koristi se tokom noći. Zanimljivo je da su na ovaj način u ceo proces uključeni i građani, i o ne samo kao potrošači, već i proizvođači energije – i to na njihovu korist, jer će im računi za struju biti značajno manji.

Ostrvo Borkum nalazi se u Severnom moru i gleda na susednu Holandiju

Zbogom ugljen dioksidu!

NETfficient ima dodatan plan da do 2030. Borkum postane ostrvo bez emisija CO2. Prvi korak ka tom putu je već napravljen tako što je jedan javni ostrvski trajekt konvertovan s dizela na tečni prirodni gas LNG. Takođe, u gradu saobraća trenutno i jedan potpuno električni autobus.

Vlasti Borkuma ne planiraju tu da se zaustave i nameravaju da nastave da rade na tome da ovo ostrvo u budućnosti postane potpuno eco-friendly.

U nastavku pogledajte kratki film o projektu NETffiient:

 

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *