Materijali

Betonsko platno koje posle dodavanja vode očvrsne i formira kuću

Dodajte vodu preko inovativnog betonskog tekstila i za 24 časa stvrdunće se objekat Cortex Shelter koji  je namenjen brzom podizanju izbegličkih naselja.

Studio za konceptualnu arhitekturu Cutwork projektovao je smeštajne jedinice koje se grade od betonskog platna i koje se mogu montirati u željene, trajne oblike dodavanjem vode. Ovakva betonska konstrukcija u novom obliku očvrsne nakon 24 časa i uz minimalna održavanja može da se koristi i do 30 godina.

Biro Cutwork je kroz projekat Cortex Shelter prikazao kako se mogu poboljšati životni uslovi za čak 25,9 milona izbeglica koliko je trenutno registrovano od strana Ujedinjenih Nacija.

„Naša misija je da stvorimo stabilnost i sigurnost za ljude koji su izgubili svoje domove i obezbedimo im jednostavne temelje za obnovu zajednice i rađanje nade.“ – rekla je za Dezeen izvršna direktorka Cutwork, Kelsea Crawford. Za izgradnju ovih kuća nisu potrebni kvalifikovani radnici, već samo dvoje ljudi u toku jednog dana mogu podići jednu jedinicu.

Nakon dodavanja vode betonskom platnu, tkanina se rastvara u vodi, ostavljajući beton da očvrsne u željenom obliku.

Bazu predstavlja ram od metalnih cevi preko kojih se postavlja kompozitni materijal Cortex Composite, koji se zatim hidrira. Nakon dodavanja vode betonskom platnu, tkanina se rastvara u vodi, ostavljajući beton da očvrsne u željenom obliku.

Prema rečima proizvođača, Cortex Composite je dva puta jači od tradicionalnog betona, a imajući u vidu da su ove betonske plahte debljine svega 1,25 centimetara smanjuje se i negativan karbonski uticaj na okruženje.

Udobniji od šatora

Termoizolacioni paneli postavljaju se s unutrašnje strane objekta, tako da se mogu jednostavno održavati. Ovaj prostor je udobniji od šatora koji se obično koriste u izbegličkim kampovima.

U unutrašnjosti objekta ima dovoljno prostora za organizovanje kuhinje i kupatila, što je dodatna prednost u odnosu na tradicionalne forme kampovskih jedinica, gde su ovi prostori uglavnom zajednički.

Primenjiva tehnologija

Iz Cutworku veruju da bi primena Cortex Shelter pri formiranju izbegličkih kampova znatno doprinela raseljenim zajednicama da postanu sigurnije i samoodrživije. Osim toga, ista tehnologija bi mogla da se primeni za izgradnju prodavnica, obrazovnih objekata, pa čak i stadiona.

Nakon izlivanja vode, ova betonska konstrukcija očvrsne nakon 24 časa i uz minimalna održavanja može da se koristi i do 30 godina.

Solarni paneli se mogu postaviti na krovu jedinice, kako bi se obezbedila dodatna energija za rasvetu i punjenje baterija telefona.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Dr.

    Koja je cena po m2 ovakvog objekta to se ne spominje?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *