Svetski projekti, Urbanizam

Teniski tereni koji služe kao mamac za naseljavanje novog kvarta

Teniski centar Ijburg ne samo da je besplatan za korišćenje već se se u njemu posetioci osećaju kao kod kuće.

Ijburg je novo naselje stvoreno od šest veštačkih ostrva, locirano u istočnom delu Amsterdama. Trenutno u njemu živi 16.000 stanovnika – što je mnogo manje od potencijala. Kako bi privukli ljude da dođu da žive u ovom kvartu, gradske vlasti dosetile su se da izgrade atraktivne teniski terene koje će moći da posete tokom cele godine – potpuno besplatno. Barem u početku…

Ijburg teniski tereni 01

Novi teniski klub Ijburga raspolaže s deset terena i sopstvenom školom tenisa. Čitav kompleks terena i objekata, kao i atraktivne tribine koje lokalno stanovništvo naziva „kauč“ projektovala je holandska arhitektonska firma MVRDV.

Ijburg teniski tereni 02

Teniski klub otvoren je za javnost svakog dana u godini s idejom da postane centar novog naselja koje će okupljati stanovnike i pomoći u daljem širenju Ijburga.

Ijburg teniski tereni 04

Tribine služe i kao platforma sa koje se može uživati u pogledu na obližnje jezero, dok centralna zgrada služi kao mesto okupljanja građana poput gradskog dnevnog boravka, piše Designboom.

Ijburg teniski tereni 03

Prostorije poput svlačionica, ostava i toaleta, smeštene su obodno kako bi centralni deo bio što fleksibilniji. Centralna zgrada ima velike staklene površine, kako bi se i iz unutrašnjosti pružio pogled na terene i jezero. Na južnoj strani, zbog izbegavanja preteranog zagrevanja, smanjena je količina staklenih površina.

Ijburg teniski tereni 05

Ijburg teniski tereni 06

Betonska konstrukcija u unutrašnjosti prekrivena je drvenim oblogama, dok je fasada u potpunosti izvedena u istoj boji koje je i šljaka na terenima.

Ijburg teniski tereni 07

Pogledajte i kako izgleda nova sportska sala u Obrenovcu.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *