Kompleks površine 135 hektara, prvenstveno bi bio namenjen stanovanju 12.000 studenata.
Urbanizam

Budimpešta kopa kanal na Dunavu za pravljenje novog poluostrva

Ambiciozni plan poznatog svetskog biroa podrazumeva formiranje novog studentskog kompleksa na Dunavu i to u gradskoj četvrti nalik rečnom ostrvu.

Na međunarodnom konkursu za urbanističko rešenje južne Budimpešte (Budapest South Gate International Masterplan Design), razmatrano je 17 pristiglih rešenja, a za najbolje je proglašeno ono arhitektonske firme Snøhetta. Njihov ambiciozni projekat podrazumeva pravljenje novog kanala u cilju formiranja novog gradskog poluostrva. Žiri konkursa imao je samo reči hvale za rešenje poznatog norveškog biroa koje podrazumeva i sistem pametnog korišćenja vode kao i prisustvo velikih površina pod zelenilom.

 

Kompleks površine 135 hektara, prvenstveno bi bio namenjen stanovanju 12.000 studenata.

„Hrabro su prihvatili izazov razvoja novog naselja u Budimpešti na lokaciji koja ni ne postoji. Obuhvaćene su sve potencijalne mogućnosti ovog područja, od vode do zelenih pojaseva, kao i drugih karakteristika ostrva.“ – istakao je žiri u svom saopštenju, a prenosi Dezeen.

Predmetna lokacija se nalazi na jugu grada i obuhvaćena je razvojnim planom za 2030. godinu, koji bi trebalo da Budimpeštu učini održivijim, energetski efikasnijim i društveno orijentisanim gradom.

Gradonačelnik Budimpešte Istvan Tarlos istakao je da grad ima potencijal da u narednih 20 godina postane svetski centar koji će davati primer u pogledu ekonomije i inovacija, dobre urbanizacije i zdrave životne sredine, kao i u pogledu dostignuća na polju kulture i atraktivnih uslova stanovanja.

Izolovani studenti

Kompleks površine 135 hektara, prvenstveno bi bio namenjen stanovanju 12.000 studenata, ali će sadržati i sportske kao i edukativne objekte organizovane između parkova i rekreativnih područja.

Atletska arena će imati kapacitet od 15.000 mesta, a ona će kao i ostatak kompleksa biti povezana sa gradom zahvaljujući novoj železničkoj stanici. Novi studentski kompleks će vezu sa ostatkom grada imati preko nekoliko mostova koji su namenjeni biciklima, pešacima, automobilima ali i vozovima i tramvajima.

Rendering: Snøhetta, Filippo Bolognese

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *