Ambiciozni plan poznatog svetskog biroa podrazumeva formiranje novog studentskog kompleksa na Dunavu i to u gradskoj četvrti nalik rečnom ostrvu.

Na međunarodnom konkursu za urbanističko rešenje južne Budimpešte (Budapest South Gate International Masterplan Design), razmatrano je 17 pristiglih rešenja, a za najbolje je proglašeno ono arhitektonske firme Snøhetta. Njihov ambiciozni projekat podrazumeva pravljenje novog kanala u cilju formiranja novog gradskog poluostrva. Žiri konkursa imao je samo reči hvale za rešenje poznatog norveškog biroa koje podrazumeva i sistem pametnog korišćenja vode kao i prisustvo velikih površina pod zelenilom.

 

Kompleks površine 135 hektara, prvenstveno bi bio namenjen stanovanju 12.000 studenata.

„Hrabro su prihvatili izazov razvoja novog naselja u Budimpešti na lokaciji koja ni ne postoji. Obuhvaćene su sve potencijalne mogućnosti ovog područja, od vode do zelenih pojaseva, kao i drugih karakteristika ostrva.“ – istakao je žiri u svom saopštenju, a prenosi Dezeen.

Predmetna lokacija se nalazi na jugu grada i obuhvaćena je razvojnim planom za 2030. godinu, koji bi trebalo da Budimpeštu učini održivijim, energetski efikasnijim i društveno orijentisanim gradom.

Gradonačelnik Budimpešte Istvan Tarlos istakao je da grad ima potencijal da u narednih 20 godina postane svetski centar koji će davati primer u pogledu ekonomije i inovacija, dobre urbanizacije i zdrave životne sredine, kao i u pogledu dostignuća na polju kulture i atraktivnih uslova stanovanja.

Izolovani studenti

Kompleks površine 135 hektara, prvenstveno bi bio namenjen stanovanju 12.000 studenata, ali će sadržati i sportske kao i edukativne objekte organizovane između parkova i rekreativnih područja.

Atletska arena će imati kapacitet od 15.000 mesta, a ona će kao i ostatak kompleksa biti povezana sa gradom zahvaljujući novoj železničkoj stanici. Novi studentski kompleks će vezu sa ostatkom grada imati preko nekoliko mostova koji su namenjeni biciklima, pešacima, automobilima ali i vozovima i tramvajima.

Rendering: Snøhetta, Filippo Bolognese

Kad ste već ovde…