Ambiciozni projekat Kuće mađarske muzike potpisuje slavni japanski arhitekta Sou Fujimoto.
Arhitektura

Kreće gradnja velikog muzejskog kompleksa u Budimpešti (video)

Planovi za izgradnju potpuno novog muzejskog kompleksa u Budimpešti predstavljeni su još 2014. godine, ali su se radovi zbog raznih peripetija stalno odlagali. No, čekanju je došao kraj, što znači da će prvi temelji biti postavljeni baš ove godine.

Ambiciozni projekat Kuće mađarske muzike potpisuje slavni japanski arhitekta Sou Fujimoto. Pored muzejskog dela i koncertne sale, u njega je uključio društveni i edukativni centar koji će biti otvoreni za javnost i u kojima će se održavati razne kreativne radionice i kursevi.

Ulaz u kompleks biće bogat zelenilom

Kuća mađarske muzike biće prvi od nekoliko objekata u kompleksu Liget Budapest pod čijim krovom će se naći još muzeja

Kuća muzike zamišljena je kao kontinuirani objekat nepravilnog oblika kod kojeg ne postoji jasna granica između enterijera i spoljašnjeg prostora. Karakterističan je i njegov valoviti perforirani krov sa naizgled raštrkanim otvorima koji pružaju svetlost galerijama.

Studio SANAA na ovom mestu gradi novu Nacionalnu galeriju

Predviđeno je da Kuća mađarske muzike bude prvi od nekoliko objekata u kompleksu Liget Budapest pod čijim krovom bi trebalo da se nađe nekoliko građevina od velikog kulturno-istorijskog značaja. Jedna od njih je i Nacionalna galerija po projektu studija SANAA u kojoj će svoje mesto naći dela nastala u periodu od 19. veka pa sve do danas. Liget Budapest će ugostiti i popularni Muzej tehnike i saobraćaja na čijoj renoviranju radi Mertek Architectural Studio. Nedaleko odatle nići će i potpuno novi Etnografski muzej u obliku rampe za skejtbord.

U narednom videu pogledajte kojim redom će teći izgradnja kompleksa i kako će on na kraju izgledati:

Veliki poslovi u Budimpešti

Izgradnja Liget kompleksa samo je jedna od uzbudljivih arhitektonskih vesti koje nam stižu iz mađarske prestonice. Da podsetimo, veliki arhitektonski biro Foster + Partners izgradiće novu najvišu kulu u ovom gradu uprkos novim zakonskim regulativama koji strogo zabranjuju izgradnju tako visokih građevina. Pored toga, UNstudio iz Holandije zadužen je za izgradnju potpuno novog mosta koji će povezivati zabačene delove Budima i Pešte. Uz ove vesti dodajmo i da je planirana izgradnja novog mosta u Budimpešti preko Dunava.

Foto i video: Liget Budapest

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *