Biosphere – hotelska soba po zamisli Bjarke Ingels Group; Render: BIG
Svetski projekti

BIG projektovao hotelsku sobu obloženu ptičjim gnezdima

Dizajniran u saradnji s ornitolozima, novi projekat firme Bjarke Ingels Group predstavlja arhitektonski izraz podstaknut velikim ekološkim problemom. 

Okružena krošnjama drveća, ova hotelska soba ima za cilj da poboljša okolnu biosferu. Ukoliko se pitate na koji način to može da se uradi, ovaj objekat od 34 kvadrata je obložen sa 350 kućica za gnežđenje ptica, te se tako obezbeđuje stanište za lokalne ptice, a gostima istovremeno pruža osećaj potpunog sjedinjenja sa šumom.

Objekat je osmišljen za Treehotel u švedskom delu Laponije i predstavlja najnoviji dodatak hotelskoj seriji individualno dizajniranih soba, koje su kreirali neki od najpoznatijih arhitektonskih studija poput  Snøhetta, Rintala Eggerstsson i Tham & Videgard.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Šumarstvo je dovelo do smanjenog broja prirodnih otvora na drveću gde su se gnezdile ptice; Render: BIG

Zaštita populacije ptica

Ideja firme Bjarke Ingels Group primenjena na ovoj hotelskoj sobi tako će podstaknuti jačanje lokalne biosfere i pomoći u suzbijanju smanjenja populacije ptica, piše ArchDaily.

„Podaci nam pokazuju da se broj različitih populacija ptica smanjuje. Šumarstvo je dovelo do smanjenog broja prirodnih otvora na drveću gde su se gnezdile ptice. Stoga je postavljanje ovih gnezda važna mera koju treba preduzeti“, rekao je švedski ornitolog i saradnik na projektu Ulf Ohman.

Kućice se razlikuju međusobno po veličini; Render: BIG

Ekološki odgovor je pokretač arhitektonskog izraza.

„Dizajnirali smo nov dodatak za Treehotel – našu Biosferu – kako bismo stvorili jedinstveno iskustvo za goste hotela, a koji inspiraciju dobija od kvaliteta okolne šume i absorbuje ih u unutrašnjost. Ekološki odgovor je pokretač arhitektonskog izraza“, rekao je Žoao Albukerki, arhitekta i partner u BIG-u.

U objekat se pristupa preko visećeg mosta koji kreće od tla i vodi do samog ulaza u objekat okružen krošnjama.

U objekat se pristupa preko visećeg mosta; Render: BIG

Završetak izgradnje tokom maja

Ptičija gnezda koja obavijaju staklenu kabinu razlikuju se međusobno po veličini u zavisnosti od vrste ptica za koju su namenjeni.

Tamni enterijer usmerava pažnju gostiju ka spoljašnjosti, a krovna terasa omogućava panoramski pogled na okolnu šumu.

Planirano je da ovaj zanimljivi projekat bude završen tokom maja ove godine.

Tamni enterijer usmerava pažnju gostiju ka spoljašnjosti; Render: BIG

Foto-galerija

Grafički prilozi

 

Faktografija

  • naziv objekta: Biosphere, Treehotel
  • mesto: Laponija, Švedska
  • investitor: Treehotel
  • autori projekta: BIG, João Albuquerque
  • godina izgradnje: 2022.
  • površina: 34 m2
  • renderi: Bjarke Ingels Group

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *