Arhitektura

Nova vizura Kopenhagena na vodi po ideji Kenga Kume

Ideja japanskog arhitekte bila je da se kroz ovaj projekat istakne značaj vode za istoriju, kulturu i urbani život danske prestonice.

Renomirani arhitektonski biro Kengo Kuma & Associates je na nedavno održanom međunarodnom konkursu za novi kulturni centar Kopenhagena osvojio prvu nagradu.

Pobednički projekat razvijen je u saradnji s arhitektonskom firmom Cornelius+Vöge aps, inženjerskom firmom Søren Jensen i arhitektom Nielsom Sigsgaardonom.

Predloženi projekat kulturnog centra nudi iskustva vođena vodom u različitim agregatnim stanjima i oblicima.

Ideja Kenga Kume nije bila da se napravi jedan samostojeći objekat već da se žiteljima grada ponudi novo iskustvo u formi pejzaža, umetnosti i arhitekture zajedno prožeti i definisani vodom. Predloženi projekat kulturnog centra nudi iskustva vođena vodom u različitim agregatnim stanjima i oblicima.

Zato će se novi kulturni centar Kopenhagena sastojati od nekoliko objekata piramidalne forme, u cilju da budući centar kulture bude prepoznatljiv, ali i da bude lako dostupan posetiocima iz svih delova grada, piše Designboom.

Kroz predstavljeni projekat Kenga Kume može se videti razvoj ideje o stvaranju iskustvenog prostora, koji je oblikovan okolinom, umetnošću i arhitekturom, a svi oni zajedno definisani su vodom.

Prizemni deo kako zatvorenog, tako i otvorenog, prostora dizajniran je u istom maniru.

Okolni prostor objekta organizovan je kaskadno, tako da se stvara kontinuirana percepcija vodene površine od unutrašnjosti objekta pa sve do luke.

Perforirana fasada

Cigla kao glavni konstruktivni materijal izabran je kako bi se istakao kvalitet i estetika tradicionalnog danskog zanata. Korišćenjem opeke stvorena je mogućnost da se fasada mestimično i diskretno perforira, tako da objekat prijatno svetli tokom dugih zimskih noći.

Projekat će biti izgrađen u Kopenhagenu u delu nazvanom Paper Island.

Rendering: Kengo Kuma & Associates

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *