Par muzičara bio je zainteresovan za ideju da primenom transportnih kontejnera izgradi dom koji bi mogao da ugosti njihov klavir prilično velikih dimenzija.

Kako bi razradili inicijalnu ideju svojih klijenata, arhitekte studija Coates Design Architects istražili su sistem izgradnje kuća od transportnih kontejnera i došli do rešenja koje je bilo novčano prihvatljivo njihovim klijentima.

Projekat Musician’s House podrazumeva kombinovanje američkog tradicionalnog sistema izgradnje koje podrazumeva obilato korišćenjem drvene konstrukcije u kombinaciji s „kontejnerskim“ dizajnom.

Kontejneri naslagani jedni na drugi sa svojom metalnom fasadom iskombinovani su s konstrukcijom od prirodnih materijala.

Kuća površine 258 kvadratnih metara, smeštena na vašingtonskom ostrvu Bainbridge, ima konstruktivni sklop i prostornu organizaciju koja obezbeđuje dobru akustiku, kao i dovoljnu količinu prirodne ventilacije i osvetljenja, piše Inhabitat. Međutim, to nije bilo lako postići jer je ovo prvi projekat arhitekata koji je podrazumevao upotrebu kontejnera.

“Par je bio zaintrigiran idejom izgradnje kuće od transportnih kontejnera. Istraživali smo ideju i tražili rešenje koje bi podrazumevalo što manju izmena standardnih kontejnera kako bi što više iskoristio njihov osnovni strukturni integritet. Alternativa je bila primena prerađenih, odnosno, nestandarnih kontejnera što bi zahtevalo njihovu značajnu izmenu”, istakle su arhitekte.

Krajnje rešenje arhitekti bio je projekat kuće s naslaganim kontejnerima jedan na drugi koje krasi metalna fasadna obloga, koja je kombinovana s konstrukcijom od prirodnih materijala. U projekat je uključen čak i zeleni krov postavljen iznad ulazne zone.

A enterijer?

Za razliku od spoljašnjosti izvedene u industrijskom stilu, unutrašnjost kuće je svetla, šarena i razigrana. U prizemlju kuće nalazi se prostrani dnevni boravak duple spratne visine, kao i trpezarija s kuhinjom i glavna spavaća soba.

Intezivne boje korišćene kako na zidovima tako i na nameštaju, u kombinaciji sa znatnom količinom prirodnog svetla, daju prijatnu i veselu atmosferu ovom muzičkom domu.

Na spratu su smeštene gostinska soba i radionica, natkrivena terasa, ali i muzička soba povezana sa studijskim prostorom.

A gde je klavir?

Da, stvarno, gde je klavir? Zapravo, on tek treba da bude isporučen. Ukućani očekuju isporuku centralnog komada koji će biti postavljen na mestu posebno osmišljenom za njega s kog će moći da širi muziku kroz čitavu kuću.

Foto: Coates Design Architects

Kad ste već ovde…