Kuće OIKOS pravljene su od probranih materijala i predstavljaju održiv odgovor na kuće od kontejnera.
Domaći projekti, Izdvojeno

Modularne kuće OIKOS po nacrtu novosadskih arhitekata

Ovo je inovativan projekat za koji se ideja rodila u Novom Sadu gde je i projektovan, dok su za njegovu izvedbu pobrinuli inženjeri iz Slovenije.

Drvene modularne kuće OIKOS pravljene su od pažljivo probranih materijala i predstavljaju održiv i dugotrajan odgovor na kuće od transportnih kontejnera koje su u poslednje vreme sve popularnije. Dizajn OIKOS kuća potpisuje novosadski studio Hubstacks Architects, a proizvode se u Sloveniji od lokalnih materijala, budući da drvo u ovoj zemlji predstavlja jednu od najčešće korišćenih sirovina.

Iz slovenačkog pogona ističu da ove mobilne jedinice spajaju pametni arhitektonski dizajn sa modernim metodama gradnje, kao i to da su svi korišćeni materijali ekološki. Dakle, u pitanju su održive prefabrikovane eko-kuće napravljene u fabričkim uslovima. 

Kuća se može postaviti na udaljenim lokacijama i idealna je za vikendice

Drvena slagalica s betonskim temeljom

Za konstrukciju drvenih ramova kuće koriste se KVH i SVP paneli sa EPS grafitnom izolacijom, a drveni prozori se dobijaju od kompanije AJM iz Slovenije. OIKOS kuće karakteriše fasada od paljenog drveta koja je nova na tržištu i ranije se nije koristila na ovakvim projektima.

Ukoliko kuću budete želeli da sklopite na licu mesta na sopstvenom placu, trebaće vam samo šrafovi i podloga od betona. Nakon toga je možete priključiti na vodu, kanalizaciju i struju, a proizvođač uz njih nudi i solarne ploče.

Kuća se može naručiti sa kompletnom opremom kada je praktično odmah useljiva

Tipovi i modeli OIKOS kuća

Na raspolaganju su dva tipa OIKOS kuća površine od 9 do 38 kvadratnih metara. Osnovna verzija podrazumeva završenu kuću bez dodatne opreme, dok ona standardna dolazi sa punom opremom u šta spada i kuhinja, kauč, stolice, kupatilo i krevet.

U ponudi se nalazi i pet različitih modela: Kompact, Kvadro, Kubus, Korner i Kover. Pored njih, radiće se i jedinice po porudžbini koje odgovaraju specifičnim zahtevima kupaca.

Spavaća soba

Cena po kvadratnom metru kretati između 1.100 do 1.500 evra i da će se dostava vršiti u svim zemljama Evrope uključujući i Srbiju.

Dnevni boravak
Dnevni boravak
Dnevni boravak
Dnevni boravak

Modularnost i ekologija

„Trendovi danas idu ka sve boljim, ekološkim i održivim kućama, zbog čega se klijenti okreću alternativnim rešenjima. Modularne jedinice OIKOS mogu da se postave bilo gde, a kasnije mogu da se odvoje od ploče, da se dalje prodaju ili kombinuju sa drugim jedinicama. Isto tako, mogu se dodati u drugi modul ili rastaviti na pojedinačne ploče, koje posle ponovo mogu da budu upotrebljene“, poručuje Monika Janković iz OIKUS Housinga.

Kuhinja
Kuhinja
Trpezarija uz kuhinju
Trpezarija uz kuhinju
Kupatilo
Kupatilo
Kupatilo
Kupatilo

Planovi za budućnost

Prva OIKOS kuća će biti instalirana krajem godine u okviru specijalnog showrooma. Iz kompanije poručuju da će se cena po kvadratnom metru kretati između 1.100 do 1.500 evra i da će se dostava vršiti u svim zemljama Evrope uključujući i Srbiju.

Slovenci nameravaju da u budućnosti krenu sa razvojem OIKOS modularnih kancelarija, pop-up kioska i kafića.

OIKOS kuća može se prilagoditi svim predelima

Pogledajte još fotografija OIKOS kuće:

 

Vizualizacije: Hubstacks Architects / OIKOS Housing

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *