Žiri kaže „bezdušna arhitektura“; foto: Building Design
Antigradnja

„Bezdušni“ zabavni centar osvojio nagradu za najružniju zgradu u Velikoj Britaniji u 2018. godini

Zabavni centar u engleskom gradu Stokport, po projektu arhitektonske firme BDP, osvojio je neslavno priznanje Carbuncle Cup 2018.

Kao što u filmskoj industriji postoji Zlatna malina za najlošija filmska ostvarenja, tako se i u Velikoj Britaniji pored brojnih takmičenja za najlepšu arhitekturu organizuje i izbor za najružniju zgradu – kup Carbuncle u organizaciji arhitektonskog sajta Building Design (BD). Ove godine ovo neslavno priznanje osvojila je zgrada zabavnog centra zvanog Redrock Stockport koje se nalazi nedaleko od Mančestera.

Projekat vredan 45 miliona evra žiri je opisao kao „propuštena šansa“ i pritom je dodato da im je „žao žitelja Stokporta.“

Pačvork fasada u sivim, plavim i crvenim panelima obuhvata zgradu u kojoj su smešteni bioskopi, prodavnice, restorani, teretana i garaža na više spratova. Ona je podignuta po projektu arhitektonske firme BDP, u okviru masterplana vrednog skoro milijardu evra koji treba da revitalizuje i regeneriše ovaj grad, piše Dezeen.

Urbana revitalizacija je dobra stvar ali ne po svaku cenu; foto: Building Design

Bezdušna arhitektura

„Urbana revitalizacija je dobra stvar,“ kaže žiri. „Ali kada ona postane izgovor za provlačenje loše arhitekture po principu sve je bolje nego da nema ničega onda to ostavlja lošu poruku i ne rešava problem.“

„Činjenica da postoji puno primera ove vrste bezdušne arhitekture u gradovima u Velikoj Britaniji ne opravdava postojanje zabavnog centra Redrock.“ Zato je i dobio titulu najružnije zgrade u Velikoj Britaniji u 2018. godini.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *