Zahvaljujući prefabrikovanim elementima omogućena je brza gradnja objekta; foto: Studio Arthur Casas
Građevinarstvo

Modularna ekološka kuća podignuta za samo 28 dana

Ova kuća izgrađena je od 100% recikliranih materijala, a izvedena je tehnologijom koja, prema rečima projektanata, ne generiše otpadni materijal i ne treba joj priključak na vodu.

Inženjerska i građevinska kompanija SysHaus iz Sao Paola je u saradnji s brazilskom arhitektonskim studijom Arthur Casas isprojektovala i izgradila prvu kuću ovakvog tipa čiji ugrađeni elementi znatno štede energiju. Ne samo da je kuća SysHaus opremljena sistemom za skupljanje i korišćenje kišnice, već su tu i krovni solarni paneli, zeleni krov ali i biodigester koji pretvara organski otpad u gas za kamin i kuhinju, piše Inhabitat.

Zahvaljujući svim ugrađenim održivim sistemima, ovaj objekat postao je sam sebi dovoljan – odnosno, ne mora se priključivati na vodu, a tokom sunčanih dana praktično ne mora biti priključena ni na električnu mrežu.

Foto: Studio Arthur Casas

Pored sistema za kišnicu, solarnih paneli i zelenog krova tu je i biodigester koji pretvara organski otpad u gas kojim se napaja kuhinja i kamin.

Kohezivni dizajn kuće površine 205 metara kvadratnih naglašava snažnu vezu sa okolnom prirodom zahvaljujući velikim kliznim vratima koje poništavaju vizuelnu granicu između otvorenog i zatvorenog prostora, ali i odabranoj paleti prirodnih materijala koji čine enterijer laganim.

Foto: Studio Arthur Casas

Modularni sistem gradnje

Zahvaljujući modularnom sistemu gradnje, koji je podrazumevao da se prefabrikovani drveni elementi donose na lice mesta i ugrađuju po unapred definisanim pozicijama, omogućeno je da se kuća podigne za samo 28 dana. Na korisniku je da bira nivo opreme i završne materijale, ali bez obzira na želje SysHaus može biti završena u ovom roku.

Foto: Studio Arthur Casas

Spore masline i dugovečna kuća

S obzirom na to da je ova porodična kuća projektovana tako da sadrži ekološki prihvatljive principe uređenja kako u unutrašnjem tako i u spoljašnjem prostoru, dizajnerskom i građevinskom timu priključila se i pejzažna arhitektica Renata Tilli koja je specijalizovana za održiva rešenja eksterijera.

Bujno organizovani okolni pejzaž uključuje bambus i travu, kao i brzorastuće biljke koje zahtevaju malo održavanja i malo vode. Takođe, Tilli je u pejzaž uključila i nekoliko stabala masline, a njihove slaborastuće karakteristike trebalo bi da budu u skladu sa dugovečnošću kuće.

Foto: Studio Arthur Casas

Zahvaljujući prefabrikovanim drvenim elementima koji se donose na lice mesta, kuća je podignuta za samo 28 dana.

Foto: Studio Arthur Casas

U čitavom domu oseća se fluidnost prostora, koji su međusobno direktno povezani. Integracija prirode i dizajna je ključna za brazilski startup SysHaus. Korišćenjem modularnog sistema, sve potrebe i specifikacije projekta organizovane su tako da čitav proces bude efikasan i funkcionalan.

Foto: Studio Arthur Casas

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *