Svetski projekti

Kako su lavirinti malih bašti i neobični urbani džepovi povezali dve poslovne zgrade

Poslovne zgrade u urbanim gradskim zonama neretko deluju sterilno. To ipak nije slučaj i sa ovim projektom smeštenim u srcu Londona.

Arhitektonski biro Make projektovao je dve poslovne zgrade u Londonu koje spaja unikatni pešački most od čelika, a između svega toga kriju se neobični javni prostori i objekti od izuzetne istorijske vrednosti. Projekat je smešten u kvartu London Wall Place zamišljenom poput male zelene oaze u užurbanom delu grada.

U ovom urbanom kutku krije se veliki broj malih bašta koje ukupno zauzimaju prostor od preko 4.000 kvadrata. Bašte povezuje mreža novih staza i mostova koji se nadovezuju na one stare koje se ovde nalaze još od 1960-ih.

Javni prostori zauzimaće više od polovine placa koji je namenjen za gradnju.

Na ovom mestu su tokom 1970-ih izgrađene i velike brutalističke stambene zgrade, a tu se nalaze i ostaci stare srednjevekovne crkve. U okviru projekta rekonstruisani su i delovi originalnog gradskog zida, piše Dezeen.

„Lepota ovog projekta leži u tome što se po njemu jasno prepoznaje da je ovo samo poslednji sloj istorije na ovom mestu, poslednji trag koji treba zapamtiti“, tvrdi arhitekta Sam Potter i dodaje: „Dizajnirali smo najsavremenije kancelarije, ali kombinacija sa javnom sferom je ono što privlači buduće korisnike, a ne samo njen komercijalni deo.“

Kada se završi uređenje bašta, javni prostori zauzeće ukupno 600 ari u okviru četvrti London Wall Place, odnosno više od njene polovine.

Zamišljeno je da se mostovi, staze, vertikalne i klasične bašte između poslovnih objekata kontinuirano spajaju, ne bi li se tako napravila heterogena i zelena pešačka zona u ovom urbanom delu grada.

Čelik i iroko drvo

Dominantni materijali koji će se koristiti pri izgradnji pešačkih staza su čelik i iroko drvo. Ova sorta drveta žutosmeđe boje pripada porodici tvrdog drveta koje prvobitno uspevalo na teritoriji tropske Afrike.

U okviru projekta naći će se i par izdignutih bašti, koje će posebno biti atraktivne radnicima tokom pauze.

Zeleni kontrast betonu

Što se tiče samih poslovnih zgrada, jedna je visoka 13 spratova i ima devet krovnih terasa, dok druga ima 17 spratova i u njeno prizemlje je smešteno nekoliko butika, restoran i kafić. Njihove fasade urađene su od betona sa keramičkom oblogom i mnogo staklenih površina.

Sudeći po fotografijama, može se reći da nove zgrade stoje u primamljivom kontrastu sa starim brutalističkim zdanjima u okolini.

Vođa projekta je arhitekta Ken Shuttleworth iz studija Make, dok su za izvođenje radova zadužene firme Brookfield Properties i Oxford Properties.

Crteži

Situacija
Situacija
Osnova
Osnova
Presek
Presek

Foto: Make Architects

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *