Zelena gradnja

Zelena fasada poslovnih prostora namenjena milenijalcima

Fleksibilni biofilički fasadni sistem Piksel dizajniran je za novu generaciju radnika koji zahtevaju zelene oaze u svojim radnim prostorima.

Arhitekte Oliver Thomas i Keyan Rahimzadeh kreirali su Piksel fasadu, odnosno progresivni i prilagodljivi fasadni sistem koji se može konfigurisati tako da se po njemu kreiraju razna ekološka rešenja poput zelenih zidova, stabala drveća ili vertikalnih bašti. Dizajneri su inspiraciju za ovaj koncept našli u biofilnom dizajnu, odnosno emotivnom odnosu čoveka prema prirodi.

Milenijalci* smatraju da fleksibilni radni prostori više doprinose produktivnosti, saradnji, inovacijama i angažmanu.

Ovaj tip fasade namenjen je poslovnim objektima, najpre velikim kancelarijskim zgradama, koje obično pate od nedostatka prirodnih elemenata u enterijeru. Uz pomoć ovog sistema, zgrade će na sasvim jednostavan način dobiti biofilni dizajn koji će podići radnu atmosferu.

„Do 2030. godine milenijaci će činiti 75% radne snage. No, već sada vidimo da se poslovno okruženje prilagođava toj novoj generaciji radnika. Kompanije počinju da grade male interaktivne radne prostore kako bi podstakle individualnu produktivnost. Tipične open-space kancelarije sve češće dobijaju male ušuškane prostore gde radnici mogu da se odmore. To znači da milenijalci smatraju da fleksibilni radni prostori više doprinose produktivnosti, saradnji, inovacijama i angažmanu,“ – objašnjavaju dizajneri.

Zeleniji prostori – veća produktivnost

Ono što njihov sistem čini posebnim jeste mogućnost stvaranja upravo takvih, prijatnih i ušuškanih prostora u radnom okruženju koji pružaju poseban ugođaj, dodatne zdravstvene benefite i podstiču zaposlene da se dobro osećaju na radnom mestu i pruže svoj maksimum.

Tako je ovaj dizajnerski dvojac uspeo da dođe do rešenja koje je ujedno održivo, ekonomično, elegantno i prilagoljivo skoro svim radnim prostorima. Sa ovim projektom ušli su u uži izbor za godišnju nagradu časopisa Metals In Construction.

Piksel fasade su prefabrikavani elementi koji se kače na montažnu drvenu konstrukciju.

Plan i detalji

*  – milenijalci su generacija ljudi rođenih od ranih osamdesetih do ranih dvehiljaditih godina.

Foto: Mengyi Fan

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *