Izdvojeno, Sajmovi

Direktno iz Kopenhagena: Raport sa sajma enterijera Trends & Traditions

Ovogodišnji jednodnevni sajam inovacija u dizajnu enterijera, Trends & Traditions, koji je održan u glavnom gradu Danske, prikazao nam je klasični skandinavski stil u kojem dominira drvo, čiste forme i minimalizam. Za portal Gradnja.rs iz Kopenhagena piše Kristina Janka – Mind Design.

Za jednog arhitektu, kao što sam ja, bilo je pravo uživanje biti gost ovogodišnjeg sajma, jer sam bila u neposrednom kontaktu s najvećim svetskim dizajnerskim brendovima, a besplatan ulaz, ekskluzivni ručak, šampanjac i kafa, samo su doprineli sveopštem utisku glamura i visoke mode u dizajnu enterijera.

Ono što je na prvi pogled bilo očigledno je da su skandinavski dizajneri ostali dosledni drvetu, koje je i njihov tradicionalni materijal, ali takođe ne odustaju ni od minimalizma koji vešto pakuju u moderne enterijere. Međutim, krenimo redom da vidite šta je sve moglo da se vidi na sajmu koji spaja trendove i tradiciju.

Montana je predstavila stolicu Guest Chair koja se sklapa za sekundu

Skandinavski dizajneri ostali su dosledni tradicionalnom drvetu, ali takođe ne odustaju ni od minimalizma koji vešto pakuju u moderne enterijere.

Montana je prikazala svoje dobro poznate modularne elemente nameštaja za skladištenje i odlaganje stvari, ali i jako kvalitetne materijale za tapaciranje i podne obloge, kao i novu Guest chair stolicu, koja se sastavlja u sekundi. Jednim potezom nogare se rastavljaju i stolica je spremna za upotrebu. Takođe, nakon upotrebe, stolica se sklapa i lako se odlaže u jedan od Montana ormarića.

Mater je predstavio drvene stolice High i Low Stool

Veoma impresivan bio je i nameštaj firme Mater. Dizajn potpisuje Space Copenhagen, a svojom jedinstvenom proizvodnjom i najfinijom završnom obradom Mater stavlja poseban pečat na drveni nameštaj. Mater nastoji da izbegne i smanji bilo kakav negativan uticaj na životnu sredinu, prateći etičke i održive kriterijume proizvodnje, stvarajući proizvode koji će istovremeno proći test vremena ali i inspirisati potrošače da ih neguju i uživaju u njima. Odličan koncept, visokokvalitetni materijali i održiva proizvodnja doveli su do nameštaja kojem je stvarno teško odoleti. Mater se predstavio sa dva tipa stolica, High stool i Low Stool, koje su izrađene sa drvenom osnovom i tapaciranim sedalnim delom.

Four Design akustične cigle za pregrađivanje open space kancelarija

Akustične cigle za smanjivanje buke u kancelarijama

Još jednom dokazano je da koncept otvorenog prostora za dizajn kancelarija i nije baš najbolje rešenje, jer mnogo kompanija dolazi sa različitim rešenjima za pregrađivanje i ograđivanje radnih mesta. Različite vrste akustičnih zidova koji mogu promeniti prostore bili su prikazani i na ovom sajmu, a firma Four Design predstavila je super akustične cigle napravljene od akustične pene i vune, dizajnirane da podele prostor i smanje buku. Takođe, dizajneri sve više kreiraju nove „male kancelarije“ koje su napravljene kao sto sa stolicom i dva ili četiri niska zida oko njih, i sve to u cilju pružanja privatnosti.

Nord Grona pravi akustične pregrade od mahovine

Mahovina ne zahteva svetlost, zalivanje niti obrezivanje, a pritom smanjuje buku u kancelarijama.

Još jedno akustično rešenje stiže nam od švedske kompanije Nord Grona, koja je prezentovala inovativno i jedinstveno rešenje za smanjenje buke sa visokokvalitetnim apsorberom zvuka – prirodnom skandinavskom mahovinom. Dostupna je u različitim veličinama i oblicima, a može se napraviti u 15 različitih boja. Mahovina ne zahteva svetlost, zalivanje niti obrezivanje. Suši se kada relativna vlažnost vazduha padne ispod 35 posto i ponovo se vraća u prvobitno stanje kada je vlažnost vazduha iznad 35 posto. Može se primeniti na zidovima i plafonima, samo kao deo njih, ili kao cela površina. Proizvodi se u obliku kvadrata dimenzija 30×30 cm, 45×45 cm i 60×60 cm, u obliku kruga ø30 cm, ø45 cm i ø60 cm i kao piksel 5×5 cm.

Modularni nameštaj Soft Line je veoma zgodan za kancelarije

Firma Soft Line predstavila je nekoliko zanimljivih rešenja nameštaja za javne prostore, koji je izrađen sa inteligentnim modularnim elementima i beskrajnim mogućnostima uklapanja i grupisanja. Nežne linije i šarmantna pastelna paleta boja čine ovaj nameštaj vrlo pogodan za svaki tip prostora i omogućavaju lako uklapanje kako u moderne tako i u klasične enterijere.

Fraster tepisoni za neobične podove

Uprkos Danskom monohromatskom dizajnu, firma Fraster predstavila je svoju šarenu kolekciju tepisona. Ovog puta pokazali su tepisone od filca, koji su dizajnirani kao kombinacija nekoliko oblika i boja, spremni da odgovore na sve vaše zahteve i dizajnersku maštu. Ove podne obloge vrlo su interesantne, a mogu se koristiti perforirane, to jest, sa rupama u tepisonu, ili se mogu puniti tepisonima u drugim bojama, i tako stvoriti zanimljivo i jedinstveno koloritno rešenje na podu.

Cappelini stočić s providnim staklom u raznim bojama

Još jedna kompanija je blistala u nedanskoj paleti boja, a to je italijanski Cappellini. Italijanska kompozicija je bila vrla upečatljiva i isticala se koliko bojama toliko i upotrebom različitih materijala. U centru pažnje bio je klub sto izrađen od ekstra providnog stakla u više boja. Zanimljiv i inspirativan pristup, i naravno potpuno drugačiji od skandinavskog dizajna.

Ikone dizajna na jednom mestu

Među mnogim firmama koje su pokazale svoje nove ideje i dizajn, mogu da istaknem još i Flos koji je predstavio neobičan dizajn osvetljenja, Poltrona Frau koja je plenila zanimljivim dizajnom stolica, a Fredericia novim trpezarijama. Nezaobilazna je firma Fritz Hansen koja je zvanični proizvođač ikone dizajna – stolice Egg Chair, slavnog Arne Jacobsena, a na Trends & Traditions predstavila je specijalnu ediciju stolice, proizvedenu povodom 60 godina jubileja.

Fritz Hansen
Fritz Hansen
Flos
Flos
QQ Desing
QQ Desing
Trends & Tradition 2018
Trends & Tradition 2018
Trends & Tradition 2018
Trends & Tradition 2018
Trends & Tradition 2018
Trends & Tradition 2018
Trends & Tradition 2018
Trends & Tradition 2018
Trends & Tradition 2018
Trends & Tradition 2018

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *