Bračni par iz engleskog mesta Safok odlučio je da od nekadašnjeg mlina na vetar dobije dodatne prihode. Meštanima se nije svidela ova ideja…

Nekadašnja vetrenjača visoka 18 metara bila je zapuštena decenijama, sve dok bračni par, koji živi u susednoj kući, nije rešio da je kompletno obnovi. U tome im je pomogao arhitektonski studio Beech Architects koji je dobio zadatak da staru vetrenjaču iz 1891. godine adaptira u savremen dom koji se po potrebi može iznajmljivati.

Elise je zamenila kupola od cinka koja se nije svidela meštanima ali jeste kolegama arhitektama.

 

Kao što se može videti sa slika, vetrenjača je doživela radikalnu transformaciju. Elise su skinute, a krunu je zamenila hromirana kupola koja jasno naglašava da se ovde radi o projektu iz 21. veka.

„Tokom projektovanja, najveći izazov bio je dizajniranje i postavljenje kapice objekta koji i nije baš u skladu s istorijskim nasleđem već predstavlja savremenu interpretaciju krune koja će služiti kao glavna platforma namenjena za druženje i razgledanje okoline.“, rekli su arhitekte iz Beech Architects.

Kuvanje na visini od 18 metara

Evo kako to izgleda iznutra. Kupola na poslednjem spratu projektovana je kao zaobljena prostorija s metalnim krovom koja služi kao zatvoreni vidikovac. U ovaj prostor od oko dvadeset kvadrata smeštena je kuhinja s trpezarijom i sedećeom garniturom. Toalet kao i terasa smešteni su u prizemlju.

Osnova vetrenjače sa rasporedom funkcija

Zbog kružne osnove objekta sav nameštaj u kući je rađen po meri, piše TreeHugger.

Kupola kao NLO

Izgradnja kupole bila je poseban izazov. Odabrana je konstrukcija od lameliranog drveta koja je dozvolila pravljenje zaobljenih nosača. Preko noseće konstrukcije postavljena je izolacija, a potom i završni krovni pokrivač.

Završni sloj krova je urađen od 200 panela od cinka. Baš zbog ovakvog krova, neki od meštana su se požalili da se novi izgled objekta ne uklapa u okruženje i da izgleda kao NLO. Ipak, projekat transformacije ovog objekta nedavno je dobio nominaciju za nagradu organizacije RIBA. Doduše, nisu je osvojili…

Foto: Beech Architects

Kada ste već tu, pogledajte i ovo: