Građevinarstvo

Holanđani pretvaraju vetropark u zabavni park

Ako ste ikad poželeli da se popnete na vetrenjaču koja generiše struju, snovi vam se mogu ostvariti. 

Holandska kompanija Qurrent prezentovala je plan transformacije vetroparka u „prvi održivi zabavni park“. U saradnji sa kompanijom Jora Entertainment, isprojektovan je park čija će glavna atrakcija biti adreanalinski spust sa vetrenjače visoke 95 metara za svega 1,5 sekundi!

zabavni-vetropark-02

Iako ovaj zabavni park na 8.000 kvadrata neće biti prvi koji će se napajati na energiju vetra, on će ipak biti prvi vetropark koji će biti pretvoren u zabavni park. Ova ideja dolazi u pravo vreme, jer je jedan od glavnih nedostataka vetroparakova velika površina zemlje koju oni zauzimaju a koja se praktično ne koristi ni za šta drugo sem za poljoprivredu… i to ako je zemljište pogodno. Zato je još jedna, dodatna funkcija vetroparka sjajna ideja!

Spust sa vetrenjače neće biti jedina atrakcija. Tu je i spiralni tobogan s vodom koji se obavija oko vetrenjače, rolerkoster i brojni drugi sadržaji.

zabavni-vetropark-07

Zanimljivo je da će se svi kiosk restorani biti napajani putem solarnih panela. Zahvaljujući kombinovanju solarne energije i energije vetra ovaj zabavni park neće trošiti dodatnu struju iz električne mreže. Dapače, samo jedan deo proizvedene struje u ovom vetroparku biće upotrebljen. Ostalo ide u električnu mrežu na dalje korišćenje.

zabavni-vetropark-04

Pogledajte i kako izgleda vetropark u Kuli.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Jano

    Kako mi čitate snove! Znači, moćiću da se popnem na vetrenjaču vetroparka koja generiše struju u Holandiji?! Jupi! ?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *