Građevinarstvo

Pokretni most koji podiže parče puta da bi propustio brodove

Most Slauerhofbrug u holandskom gradiću Liuvardenu primenjuje interesantno inženjersko rešenje.

Po projektu inženjera Emila Asarija, u Holandiji je izveden interesantan pokretni most koji poput klackalice podiže uvis parče puta dimenzija 15×15 metara kako bi propustio brodove. Ova vrsta pokretnih mostova karakteristična je po tome što imaju kontrateg koji im omogućava da podignu teret, a Slauerhofbrug je jedinstven što ima dve „ruke“ koje mu omogućavaju da podigne sekciju puta.

Klasično rešenje ovakvih mostova podrazumeva postojanje dva pokretna dela, a tipični predstavnik ovakvog mosta je onaj koji smo mogli da vidimo u čuvenom filmu Blues Brothers u Čikagu. Most u Holandiji je drugačiji jer ima samo jedan pokretan deo a i oslanja se samo na pilon.

Zemlja mostova

Holandija je zemlja s najvećim brojem mostova na svetu. Zbog razvijenog sistema za navodnjavanje, postoji velika mreža kanala koji se, naravno, ukrštaju s lokalnim putevima kao što je to slučaj u Liuvardenu gde je podignut most Slauerhofbrug. Samo u Amsterdamu postoji 2.400 mostova. Doduše, nijedan nije impresivan kao ovaj koji podiže parče puta da bi propustio brodove.

Foto: YouTube

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *