Građevinarstvo

U Saudijskoj Arabiji niče megagrad veličine jedne omanje države

Neom vredan 500 milijardi dolara prostiraće se na 26.500 kvadratnih kilometara što je površina jedne Makedonije.

Saudijska Arabija najavila je ambiciozni plan gradnje megagrada vrednog 500 milijardi dolara koji će se u potpunosti oslanjati na obnovljive izvore energije. Grad kojeg već nazivaju „startapom veličine države“, zvaće se zvanično Neom, a prostiraće se na površini od 26.500 kvadratnih kilometara na severozapadu zemlje uz Crveno more i Akapski zaliv.

Pogledajte kako će izgledati Neom:

https://www.youtube.com/watch?v=Co_pEsEFq6A

Grad će se u potpunosti napajati obnovljivim izvorima energije, a to neće biti veliki problem pošto je ova lokacija pogodna za generisanje energije putem vetra i sunca.

 

Neom bi, u jednom trenutku, trebao da se proširi i na susedni Egipat i Jordan što bi ovaj megalomanski projekat činio prvom gradskom zonom koja se prostire na tri države.

Grad, koji praktično niče iz peska, zahteva gradnju celokupne infrastrukture koja treba da omogući maksimalnu efikasnost i održivost. Pošto je mobilnost jedan od stubova oslonaca ovog grada, planirana je izgradnja 100% ekološkog transportnog sistema kao i gradnja mosta Kralja Salmana koji će povezati Egipat i Saudijsku Arabiju. Neom će se u potpunosti napajati obnovljivim izvorima energije, a to neće biti veliki problem pošto je ova lokacija pogodna za generisanje energije putem vetra i sunca.

Granice budućeg megagrada

Raskošna destinacija za život

Neom je zamišljen kao grad koji bi predstavljao novi svetski centar tehnologije i biznisa. Oslanjao bi se na devet ekonomskih sektora: energija i voda, mobilnost, biotehnologija, napredna proizvodnja, mediji, zabava, tehnologija i digitalne nauke kao i sektor „Living as NEOM’s Foundation“.

Naravno, Neom neće biti samo tehnološki park već će to biti i luksuzna destinacija za život i turizam s raskošnim tržnim centrima, restoranima i centrima zabave. Na sajtu se spominju „velelepne“ marine, zabavni parkovi „najveći na svetu“, „nepregledni parkovi“ i slično.

Projekat će finansirati Saudijska Arabija, Javni investicioni fond Saudijske Arabije kao i brojni privatni i međunarodni investitori. Prva faza izgradnje Neoma planirana je da bude završena do 2025. godine.

Foto: NEOM

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *