Arhitektura

Nova zgrada BIG-a lebdeće nad postojećim objektom

U Harlemu niče interesantan objekat koji će zajedno sa svojim neposrednim okruženjem doprineti međusobnom preplitanju javnog i privatnog prostora.

Stambena zgrada po projektu renomiranog arhitektonskog biroa BIG ima osnovu u obliku slova T, a zove se East 126 po ulici o kojoj se nalazi.

Objekat neobične forme osmišljen je tako da izgleda kao da jednim svojim delom lebdi iznad postojeće poslovne zgrade. Na ovaj način uspostaviće se funkcionalna veza s maloprodajnim prostorima i galerijom koji su dizajnirana u nameri da se podstakne preplitanje javnog i privatnog prostora.

Jedno krilo zgrade izgleda kao da lebdi iznad postojećeg objekta čime se stvara dinamična komponenta u ovom kraju Harlema.

 – navodi se iz BIG-a.

Organizacijom prostora u obliku slova T postignut je veći broj stambenih jedinica, a samim tim i površine objekta, a da se nije narušila dozvoljena spratnost za ovu zonu. Da bi se dobilo više prirodne svetlosti u unutrašnjosti objekta, spoljna fasada formirana je konkavno, piše Designboom.

„East 126 ima jedinstvenu osnovu u obliku slova T i zato nudi niz različitih stambenih jedinica u pogledu veličina i organizacije. Treće krilo zgrade izgleda kao da lebdi iznad postojećeg objekta čime se stvara dinamična komponenta u ovom kraju Harlema.“, navodi se iz BIG-a.

Kroz staklenu fasadu vlasnici stanova moći će da uživaju u pogledu na Central Park, dok će u okviru zgrade moći da se služe fitnes centrom, barom, krovnom terasom, kao i zajedničkim radnim prostorom.

I za one s plićim džepom

Objekat će imati 223 stambene jedinice, od kojih će 20% posto njih, prema rečima investitora, biti pristupačne i stanarima s plićim džepom. Projekat izvodi Blumenfeld Development Group, a planirano je da radovi budu gotovi 2018. godine.

Rendering/Foto: BIG

Kada ste već ovde, pročitajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *