Arhitektura

Unutar istorijske građevine u Parizu gradi se nesvakidašnji muzej

Kružna betonska konstrukcija biće postavljena ispod kupole objekta iz 19. veka po projektu slavnog japanskog arhitekte.

Poznati kolekcionar umetnosti Fransoa Pino nedavno je predstavio svoje planove za kako ga je sam nazvao „potpuno kružni muzej“ koji će se nalaziti unutra istorijske građevine, koja je ranije bila u funkciji Pariske berze. Kako bi realizovao svoju zamisao, kolekcionar je angažovao dobitnika Prickerove nagrade, arhitektu Tadao Andoa.

Sve promene moraju biti reverzibilne, odnosno, izvedene tako da se mogu ukloniti bez ikakvog uticaja na prvobitni izgled objekta.

 

Tadao Ando imao je zaduženje da isprojektuje betonsku konstrukciju kružne forme, koja će biti smeštena direktno ispod kupole, piše ArchDaily.

Projekat čuvenog arhitekte podrazumeva izgradnju strukture od pet spratova. Dok će se na tri sprata izlagati umetnička dela, na preostala dve će biti smešteni restoran, pozorišna sala, i auditorijum koncertnog karaktera.

Novoizgrađeni prostor biće udaljen od postojećih zidova kako bi se stvorio kružni hodnik. U novom izložbenom prostoru, površine oko 910 kvadratnih metara, biće predstavljena kolekcija savremenih umetničkih dela koja, između ostalog, sadrži radove Marka Rotka i Damijena Hersta.

Kako bi se sačuvao istorijski integritet zgrade sve promene moraju biti reverzibilne, odnosno izvedene tako da se nakon određenog vremena mogu ukloniti bez ikakvog uticaja na prvobitni izgled objekta. Prema dogovoru između Ane Hidalgo, gradonačelnice Pariza, i Fransoa Pinoa projekat će podrazumevati i restauraciju fasade ali i enterijera.

Predviđeni budžet za izvođenje ovog objekta je oko 106 miliona evra, a otvaranje objekata očekuje se u 2019. godini.

Foto: Collection Pinault Paris

Srodni članci na našem portalu Gradnja.rs:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *