Građevinarstvo

Energetski efikasne zgrade su realnost

Korišćenjem energetski efikasnog građevinskog materijala Srbija bi godišnje štedela 25% – 35% energenata, što pretvoreno u novac iznosi čak nekoliko stotina miliona evra.

„ Energetska efikasnost predstavlja najveći potencijal za povećanje ekonomske snage naše zemlje, istovremeno pružajući veliki doprinos zaštiti životne sredine.“ – naglasio je Radislav Momirov, načelnik Odeljenja za zaštitu prirode u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja.

U procesu približavanja Evropskoj uniji, poslednjih nekoliko godina Srbija je na putu približavanja visokim energetsko-tehničkim zahtevima prilikom izgradnje gradjevinskih objekata. U ovaj proces uključili su se i domaći proizvođači građevinskog materijala. Kompanija Zorka Opeka građevinskoj industriji obezbeđuje Klimabloc, proizvod koji zadovoljava najviše evropske standarde, a obezbeđuje nisku energetsku potrošnju, optimalnu parapropustljivost i akumulaciju toplote.

„Zašto se energetska efikasnost tiče svakoga od nas? Evo zbog čega! Domaćinstvo koje živi u kući sazidanoj od Klimabloca trošiće dvostruko manje energenata za zagrevanje u odnosu na kuću zidanu klasičnom ciglom ili betonskim blokom. Od drugih sličnih proizvoda, nas razlikuje i ekološki sastav koji čini najkvalitetnija domaća glina, bez dodatka veštačkih materijala. Zid građen Klimablocom nije potrebno dodatno izolovati, a ekonomičan je jer osim energije, smanjuje vreme gradnje za 35% i potrošnju maltera za 45%.“ – objasnio je Markus Pichler, partner u kompaniji Zorka Opeka.

Fabrička traka u kompaniji Zorka Opeka

U želji da svim zainteresovanima omogući da izračunaju koliko novca može da se uštedi korišćenjem energetski efikasnog materijala kao što je Klimabloc, Zorka Opeka je na svom sajtu (www.zorka-opeka.rs) posetiocima omogućila korišćenje virtualnog kalkulatora za izračunavanje energetske efikasnosti i uštede energije. Unošenjem podataka o materijalu koji se koristi za gradnju, korisnik odmah saznaje koliko godišnje gubi energije, ili, nasuprot tome, štedi novca korišćenjem energetski efikasnog Zorkinog materijala.

„Srbiji su potrebne energetski efikasne zgrade, a Klimabloc može biti korišćen za njihovu implementaciju. U odnosu na slične proizvode, Klimabloc je superioran kada govorimo o dugotrajnosti, gradljivosti, toplotnim karakteristikama, ceni i prirodan je materijal“, izjavila je Milena Gojković – Mestre, direktorka kompanije Beodom koja se bavi izgradnjom niskoeenergetskih zgrada.

Da dodamo, najviše energije u Srbiji potroši se u industriji, transportu i građevinarstvu. U građevinskoj industriji, prosečno domaćinstvo 70% energenata potroši na zagrevanje objekata, a gotovo trećina ove energije izgubi se zbog loše gradnje, neodgovarajuće debljine zidova i loših izolacionih materijala.

U Evropskoj uniji kuća sa niskom energetskom potrošnjom je standard, a prema usvojenim EU normama, kuća s niskom energetskom potrošnjom je ona čija je potrošnja manja od 70 kWh/m2 godišnje. Evropski standardi nalažu i uvođenje energetskog pasoša kojim se opisuje ukupan energetski kvalitet već postojeće zgrade, ali i one koja tek treba da bude sazidana. Energetski pasoš podnosi se na uvid nadležnim organima i, između ostalog, služi kao osnov za dobijanje subvencija za gradnju.

Da visoki evropski standardi polako, ali sigurno osvajaju građevinsku industriju Srbije pokazuje i završetak niskoenergetske stambene zgrade „Amadeo“, građene upravo Klimablocom Zorka Opeke. Ovaj projekat „Beodom“ garantuje svojim budućim stanovnicima kvalitetno izgrađen dom sa umanjenim računima za grejanje i hlađenje u svim godišnjim dobima.

Ušteda na primeru izgradnje kuće/stana od 100 m2 uz grejanje na gas


PROIZVOD Obična cigla “Giter 19” Klimabloc

“25” (cm debljine)

Klimabloc

“38” (cm debljine)

Cena materijala i rada 226.140,00 RSD (2.226 EUR) 308.250,00 RSD

(3.082 EUR)

476.584,00 RSD

(4.766 EUR)

Vreme povraćaja novca 1,7 godina 3,3 godine
Godišnja ušteda 49.545,64 RSD

(495 EUR)

75.493,40 RSD

(755 EUR)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *