ReTex se pravi od restlova u krojenju šatorskih konstrukcija; Foto: ReTex
Izdvojeno, Materijali

Domaće arhitekte osmislile kako da od membrana koje završe na otpadu naprave novu sirovinu

ReTex je materijal koji se pravi od restlova iz proizvodnje šatorskih konstrukcija, a zahvaljujući svojim izolacionim svojstvima idealan je za podove.

Da li ste znali da 300.000 kvadratnih metara kompozitnih građevinskih membrana u Srbiji svake godine završi na deponijama? Ta površina je ekvivalentna 37 fudbalskih terena! Domaće arhitekte imaju rešenje za ovaj problem!

Projekat ReTex koji vodi arhitektonski biro ArTech u saradnji sa organizacijom Zona Eksperimenta iz Beograda, predstavlja inovativni pristup održivom razvoju kroz reciklažu građevinskih tekstila. Ideja je da se restlovi od krojnih lista u pravljenju membrana pretvore u novu sirovinu, produžavajući njihov vek trajanja.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Krojenjem membrana stvara se puno otpada; Foto: ArTech

Usitnjen materijal se bez ikakvih dodataka i lepkova provlači proz presu i spaja pod visokim frekvencijama u pločasti materijal – ReTex.

Na ovu racionalnu ideja došla je arhitekta Jelena Janković iz Zone Eksperimenta koja se udružila sa arhitektom Aleksandrom Vučurom iz beogradske firme ArTech specijalizovanom u oblasti tekstilne arhitekture i napregnutih membranskih struktura.

“Ideja je da otpad koji nastaje prilikom proizvodnje membranskih konstrukcija pretvorimo u nešto korisno” – kaže za naš portal Jovana Janković, doktorand sa dugogodišnjim iskustvom u praksi i nauci.

Ovaj inovativan postupak ponovne upotrebe građevinskog otpada počinje usitnjavanjem PVC/PES membrana putem mašine zvane granulator. Potom se usitnjene granule bez ikakvih dodataka i lepkova provlače proz prese i spajaju pod visokim frekvencijama u pločasti materijal – ReTex.

Otporan na udarce – idealan za podove

Ovaj inovativni materijal može se koristiti u arhitekturi, građevinarstvu i dizajnu – kao izolacioni materijal za zidove, podove i ravne krovove, kao i dekorativni materijal za spoljašnju i unutrašnju upotrebu.

„Ispitivanja su pokazala da je ReTex veoma otporan na udarce pa bi mogao naći primenu u sistemima za podove kao dobar izolator. Pritom ima i dekorativna svojstva” – kaže Janković.

Uzorci materijala; Foto: ReTex

Građevinski tekstili dobijaju novu namenu kroz proces reciklaže i ponovne upotrebe.

Cilj projekta ReTex je da smanji otpad i promoviše ekološki prihvatljive prakse u građevinskoj industriji. Građevinski tekstili dobijaju novu namenu kroz proces reciklaže i ponovne upotrebe.

Ova inicijativa ne samo da smanjuje količinu otpada, već i doprinosi očuvanju resursa, smanjenju zagađenja i promoviše cirkularnu ekonomiju.

Primeri upotrebe; Foto: ReTex

Poziv za uključivanje u projekat

ReTex je deo projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, koji uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva obezbeđena od strane vlada Švedske, Švajcarske i Srbije.

“Pozivamo sve građane da prate napredak ovog projekta i da se uključe u aktivnosti koje promovišu održivost i reciklažu u našoj zajednici. Zajedno možemo stvoriti bolju i čistiju budućnost za sve nas” – zaključuje na kraju Jelena Janković.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. sanja

    Odlicna ideja! Bravo,Jelena!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *