Materijali

Objekat bez klime: Obdanište koje se hladi promajom

Država Mali u zapadnoj Africi poznata je po poklenim vrućinama, međutim, za ovaj novosagrađeni objekat nije potreban ni klima-uređaj ni ventilator da bi se prostorije rashladile.

Studio F8 Architecture isprojektovao je obdanište Falatow Jigiyaso koristeći se principima pasivne izgradnje. Ne samo da je iskorišćena prirodna ventilacija za hlađenje objekta i da solarni sistemi napajaju objekat energijom, već se i sva otpadna voda prerađuje i koristi za navodanjavanje lokalnog jezerceta u kojem se gaji riba. Ceo krug je zatvoren!

obadaniste-bez-klime-02

Osnovni principi pasivne gradnje – ispoštovani su. Prodor sunčeve svetlosti smanjen je na minimum, prirodna ventilacija je iskorišćena do maksimuma a termalna masa objekta povećana je kako preko dana u njoj bilo hladno a uveče toplo. Osnova betonskog objekta je u obliku slova „H“ dok su zidovi pravljeni od jedne vrste čerpića – mešavine blata i biljnih ljuspica. Prirodna ventilacija ostvarena je pažljivim planiranjem pozicija hodnika u odnosu na prostorije dok su u sve zidove stavljene rešetke kroz koju može da struji vazduh. Neko je rekao promaja?

obadaniste-bez-klime-04

Krovovi, koji nose solarne panele, štite objekat od pregrevanja a i stvaraju terase pogodne za dečiju igru, piše ArchDaily.

obadaniste-bez-klime-03

Pošto Mali, kao i većina afričkih zemalja, pati od nedostatka vode, objekat je opremljen i sistemom za preradu otpadnih tečnosti. Pošto se odvoje čvrste nečistoće, tečnost struji kroz bio-filtere koji koriste anaerobne bakterije koje prečišćavaju vodu. Ova voda se korsiti za navodnjavanje ribnjaka ali i lokalnih polja na kojima se uzgajaju žitarice. Sistem je toliko efikasan da se s ovih polja skidaju usevi i nekoliko puta godišnje.

obadaniste-bez-klime-06

U ovom obdaništu, deca stiču znanja o poljoprivredi ali i očuvanju životne sredine.

obadaniste-bez-klime-01 obadaniste-bez-klime-05

Foto: Vanja Bjelobaba

Pogledajte kuću koja se takođe hladi bez klima-uređaja.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *