Ispod palme na obali mora… Rendering: Zaha Hadid Architects
Svetski projekti

Zahine arhitekte potpisuje stambeni kompleks na obali Karipskog mora

Na najvećem ostrvu Hondurasa, Roatan, nići će novi stambeni blok koji će ispoštovati sve ekološke i socijalne kriterijume ostrva.

Dizajn Roatan Prospera Residences direktno je odgovorio na izazove klime, terena i lokalne kulture. Oslanjajući se na sveobuhvatan pristup kontekstu, planirano je da se kompleks gradi sa postojećim lokalnim materijalima, zanatskim umećem i proizvodnim pogonima, kako bi se podržala lokalna ekonomija, sa ciljem da se novi objekat u potpunosti stopi sa lokacijom.

Kompleks se gradi postojećim lokalnim materijalima, zanatskim umećem i proizvodnim pogonima, kako bi se podržala lokalna ekonomija.

U saradnji sa AKT II planirano je da strukturalni elementi budu izvedeni od lokalnog održivog drveta, a primenom digitalnih informacionih tehnologija otpad i zagađenje, kao i utrošena energija će se svesti na minimum, piše Archdaily.

Prebafrikacija

Projekat podrazumeva primenu modularne, prefabrikovane izgradnje, gde će se elementi jednostavno i brzo sastavljati na licu mesta, a njihovo snadbevanje, transport i instalacija su prilagođeni lokalnim uslovima.

Lokalni radnici, zanatlije i građevinski timovi biće u prilici da usavrše svoja znanja i veštine koristeći se inovativnim tehnološkim alatima.

Lokalni radnici, zanatlije i građevinski timovi biće u prilici da usavrše svoja znanja i veštine koristeći se inovativnim tehnološkim alatima, a ujedno će se raditi na izgradnji trajnih odnosa između vlasnika stambenih jedinica i lokalne zajednice, koji će pomoći novim stanovnicima da se integrišu u lokalnu kulturu.

15.000 konfiguracija voxela

Zahvaljujući digitalnoj platformi, vlasnici budućih domova mogu planirati svoje stanove u skladu sa svojim potrebama, a na ovaj način im je omogućeno i povezivanje sa lokalnim dobavljačima. Tačnije, princip na kom se zasniva ova digitalna platforma je konfigurisanje pomoću takozvanih volumetrijskih piksela“voksela” kroz 3d prikaze.

Buduće rezidencije su algoritamski proračunate da se uklapaju u odabrani raspored voksela. Svaki voksel ima površinu od 35m2 i visok je 4 metra, te stambene jedinice variraju u površinama od 35m2 (1 voksel) do 175m2 (5 voksela). Zahvaljujući ovom sistemu vlasnici mogu oblikovati svoj prostor kroz 15.000 varijacija, sa maksimalnom primenom od 5 voksela.

Grafički prilozi

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *