Render: BIG
Urbanizam

Ikea prvi put u svetu u centru grada

Danska prestonica Kopenhagen će do proleća 2019. godine biti bogatija za još jedno jedinstveno urbano rešenje.

U pitanju je jedinstveni koncept pozicioniranja skladišta poznate švedske kompanije Ikea u sam centar grada. U Kopenhagenu trenutno postoje dve njihove robne kuće koje su, kao i svugde u svetu, smeštene van centra, međutim arhitektonski tim Dorte Mandrup Architects iz Kopenhagena, osmislio je savršen plan i na površini od 74.000 m2 uklopio Ikeu, hotel i 500 apartmana za studente.

Stanovnici Kopenhagna će Ikeu moći da idu svojim omiljenim prevoznim sredstvom – biciklom.

 

Sve ovo ušuškano je u zeleni pojas, koji će se takođe prostirati i po krovu Ikee, i osmišljen je kao rekreativna zona. Savršena lokacija u samom centru grada, pored kanala, vozne stanice i popularnog šoping centra Fisketorvet, omogućava da Ikea bude dostupna svima, i da građani koji žive u uskom centru mogu svratiti u svoju omiljenu prodavnicu za samo 10 minuta vožnje. Takođe, stanovnici Kopenhagna će moći u Ikeu da idu svojim omiljenim prevoznim sredstvom – biciklom, jer je zona oko glavnog ulaza u objekat uređena s biciklističkim stazama i velikim parkingom za bicikle.

Objekat se prostire na tri sprata, ukupno 19 metara visine, i zauzima površinu od  37.000 m2. Na krovnoj terasi planiran je restoran s kojeg se pruža predivan pogled na kanal, i čuvenu narandžastu zmiju – biciklistički most koji spaja dve obale grada.

U neposrednoj blizini buduće Ikee, čuveni BIG projektovao je dva solitera visine 77 metara s 500 stanova za studente.

 

U neposrednoj blizini budućeg Ikea objekta trenutno se nalazi studentski centar, pa su kao deo master plana projektovana dva solitera visine 77 metara i ukupne površine od 16.000 m2, koji imaju 500 stanova za studente. U Kopenhagenu je veoma teško pronaći stan ili sobu za iznajmljivanje s obzirom da se veoma vodi računa o očuvanju starog dela grada, pa se u centru skoro i ne gradi. Stoga je studentima koji dolaze iz drugih gradova teško da nađu smeštaj.

Danski projektanti delom će rešiti taj problem izgradnjom ovih apartmana i pružiće studentima najbolju lokaciju i najlepši mogući pogled na Kopenhagen. Solitere potpisuje čuveni Bjarke Ingels Group (BIG) a sam dizajn podseća na nasumično zarotirane kvadrate i čini da ove zgrade izgledaju kao kaktusi, pa su tako i nazvani –kaktus soliteri.

Iako je IKEA smeštena tik uz autobusku i voznu stanicu, Danci misle na sve, pa tako čitav kompleks sadrži 635 parking mesta za automobile i 2.330 parking mesta za bicikle. Ovaj kompleks u mnogome će obogatiti centralnu zonu grada, a mi jedva čekamo da sve bude bude gotovo, pa da se provozamo biciklom po novom, humanom prostoru Kopenhagena.

Info i foto: Dorte MandrupIkeaBIG

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *